27. januar 2022.27. jan 2022.
Beskamatno kreditiranje
OPŠTINA BOGATIĆ POMAŽE RATARIMA PRED PRESTOJEĆU SETVU

Beskamatno kreditiranje

Prijavljeno 270 ratara, a oni potražuju ukupno 130 miliona dinara. Opština subvencioniše kamatu
Praktično ratari u opštini Bogatić dužni su da posle isteka kredita od godinu dana vrate samo osnovni dug i ni dinara više dok će iznos kamate u celini snositi ova lokalna samouprava.

To je najvažniji deo veoma povoljnog kredita koji više godina u nazad pred prolećnu setvu praktikuje opština Bogatić. Ovog puta, procenjuju poljoprivrednici biće im ovo velika pomoć u nabavci neophodnog setvenog repromaterijala, pred prestojeću setvu, budući da će biti izuzetno skup. Prema informaciji nadležne opštinske službe za ovaj izuzetno povoljan kredit namenjen nabavci setvevog repromaterijala, vladalo je veliko interesovanje. Prijavilo se ukupno 270 ratara, a oni potražuju 130 miliona dinara. Prema ranijem dogovoru kamatu u potpunosti plaća opština, a čitav posao se realizuje podsredstvom banke Inteza.

Pravo prijavljivanja su imala sva registrovana poljoprivredna gazdinstva u ovoj lokalnoj samoupravi. Kredit je na godinu dana, a traženi iznosi mogli su biti od 200 do 500 hiljada dinara. O ishodu zahteva odlučuje banka, a najvažnija je kreditna sposobnost klijenta. Procedura za podnošenje zahteva za kredit maksimalno je pojednostavljena, a prema ugovoru banka je dužna da isplati sva tražena i odobrena sredstva do 15 aprila tekuće godine, što se procenjuje kao optimalno vreme za setvene radove.

Vraćanje kredita je u jednokratnom iznosu, a posebna pogodnost, kao što je ranije rečeno je da opština plaća celokupni iznos kamate.

Proračunato je da će celokupni iznos kamata opštinu koštati 6,5 miliona dinara.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa