26. maj 2022.26. maj 2022.
Kreatori podviga – VK Šabac

Kreatori podviga – VK Šabac

VATERPOLO: SUPER LIGA

Zlatni sjaj bronze

Šabac treći u Srbiji. U klubu ističu da je rezultat nivoa titule šampiona iz 2019. godine. Dva beogradska velikana ostala iza na tabeli. Dva fenomenalna meča protiv Partizana. Izboreno pravo na kvalifikacije za Ligu šampiona
Vaterpolo klub „Šabac“ je na kraju sezone treći u Srbiji, a bronzane medalje koje su poneli na grudima imaće, ističu u klubu, posebno mesto, jer će svedočiti o velikom uspehu o kojem niko nije ni sanjao do nedavno. Bio je Šabac jednom treći, bio je i šampion pre tri godine, a ovaj rezultat može biti upoređen baš sa titulom.

-Izuzetan rezultat, na nivou titule. Uspeli smo da podelimo veliku četvorku o kojoj se govorilo na startu sezone. Iza sebe smo ostavili Crvenu Zvezdu i Partizan, oba tima koja su formirala ekipe da se bore za titulu ravnopravno sa Novim Beogradom i Radničkim. Tokom sezone su ih i pobeđivali. Zvezda i Partizan imaju petostruko veće budžete, iskusnije ekipe, a mi smo uspeli da ih nadigramo kada je bilo najvažnije i to u dvomečima – ističe prdsednik kluba Nenad Živanović.

N. Živanović, predsednik VK „Šabac“


Pred start sezone Šabac je procenjivan kao tim koji je peti po kvalitetu i koji to mora potvrditi u duelima sa Vojvodinom. Peto mesto garantuje nastup u Evropi i mnogi su gledali na to kao maksimum „čivijaša“. Porazi od najjačih ekipa, neretko i ubedljivi, govorili su u prilog tome, međutim od proleća napredak ekipe je izuzetan, a kada je stigao plej of Šabac je odigrao odlično protiv Zvezde, Partizana, čak i protiv moćnog Novog Beograda.

Partizan je nadigran na Banjici, konačnih 12:11 nije odraz snaga, jer Šabac je imao i 7:2 prednost, dok je u Šapcu bilo još fantastičnije. Osim u drugom periodu, Šapčani su igrali gotovo bez greške i tim u kojem nastupaju igrači poput: Rističevića, Aleksića, Bouvena, Lovrea, Baraća, Vica, Kojića, olimpijski reprezentativci velesila kao što su: Srbija, Hrvatska, SAD nadigran je na svaki način i ispraćen sa velikih plus šest, 13:7.

Šabac – Partizan 13:7 (4:1, 3:5, 4:0, 2:1)
Gradski bazen. Sudije: Putniković i Raković. Isključenja: Šabac 18, Partizan 14.
ŠABAC: Filipović, Vogel 1, Marković, Repanović 2, Kopcev, Maraš,Vasović, Stanić, Tubić 1,Šulc 5, Stojanović 2, Tonković, Vujadinović, Ćetković 2.
PARTIZAN: Rističević, Jakšić Barać 2,Vićković, Aleksić 1, Velkić, Boven 1, Andin, Vico 1, Božović, Miloš 1, Kojić, Bulajić, Vavić 1.


Pobeda je šampionu iz 2019. godine osim bronzanih odličja obezbedila i pravo da nastupa u kvalifikacijama za Ligu šampiona, drugim u istoriji kluba. Prvi put su se u njima nadmetali 2019. kada su bili i domaćini jednog od turnira prvog kruga.

Šapčani su ove sezone napravili korak napred u domaćem šampionatu u odnosu na prethodnu, osvojivši treće mesto posle četvrtog, dok su u Kupu Srbije zaustavljeni u četvrtfinalu. Uz domaće takmičenje Šabac naredne sezone nastupa u Premijer ligi regiona. Među rezultate treba uvrstiti i plasman u drugi krug Euro kupa na početku nove sezone.

Partizan – Šabac 11:12 (1:3, 1:3, 5:3, 4:3)
Bazen Banjica. Sudije: Stanojević i Milović. Isključenja: Partizan 8, Šabac 13. Peterci: Partizan 3 (2).
PARTIZAN: Rističević, Jakšić, Barać 2, Vićković 1, Aleksić, Velkić, Boven, Andrin, Vico 3, Božović, Miloš 4, Kojić 1, Bulajić, Vavić.
ŠABAC: Filipović, Vogel, Marković, Repanović 2, Kopcev 1, Maraš 1, Mitrović, Stanić, Tubić, Šulc 2, Stojanović 6, Tonković, Vukadinović, Ćetković.


-Ovo je godina za pamćenje, a uveren sam da slede novi uspesi. Mi smo treći klub u Srbiji, Sava je izborila plasman u viši rang, sedam godina od otvaranja bazena imamo dva tima u dva najviša ranga. Mlađe kategorije su najbolje u državi. U nizu uspešnih godina, 2022. se već nameće da bude najuspešnija u istoriji – dodaje Živanović.

Novi Beograd šampion
Sezona u srpskom vaterpolu je završena u subotu. Pobedom posle boljeg izvođenja peteraca u drugom meču, rezultatom 2:0 u finalnoj seriji, ekipa Novog Beograda je postala prvi put u istoriji šampion Srbije, pridruživši regionalnoj i nacionalnu titulu.
D. B.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa