26. maj 2022.26. maj 2022.
Novo poglavlje u istoriji ustanove
PRVA UGRADNjA PEJSMEJKERA U ŠABAČKOJ BOLNICI

Novo poglavlje u istoriji ustanove

Intervencije će se, u početku, u šabačkoj Bolnici obavljati uz asistenciju doktora iz Beograda, odnosno dr Siniše Pavlovića. Dr Pavlović se zahvalio rukovodstvu šabačke Bolnice, dr Slobodanu Popoviću i rukovodiocu internističke grane prim. dr Snežani Kovačević, koji su prepoznali potrebu da se ove intervencije rade u Šapcu, a posebno dr Jeleni Peranović, koja je, kako je naveo, pokazala želju, volju i interesovanje da uči jednu specifičnu granu
Prošla sreda ostaće zabeležena u istoriji Opšte bolnice “Dr Lazra K. Lazarevi” kao dana kada je urađena prva intervencija ugradnje pejsmejkera u Šapcu. Intervenciju je obavila dr Jelena Peranović, uz asistenciju prof. dr Siniše Pavlovića, profesora interne medicine na Medicinskom fakultetu u Beogradu, zaposlenom u Pejsmejker centru Univerzitetskog kliničkog centra Srbije.

-Izuzetno sam srećna što smo prvi put uradili ovako nešto i uveli novu tehnologiju u našu šabačku Bolnicu. Ovo je veliki korak napred za interventnu kardiologiju. Prim. dr Snežana Kovačević, direktorke internističkog sektora i direktor dr Slobodan Popović uputili su me u Pejsmejker centar Kliničkog centra Srbije na obuku za ugradnju trajnih antibradikarnih pejsmejkera, još u martu 2019. godine. Plan je bio da ove ugradnje počnu da se rade početkom 2020. godine, ali je kovid sve pomerio, istakla je dr Jelena Peranović nakon uspešno završene intervencije.

Veliki dan za ustanovu i šabačko zdravstvo. Ono što je bilo naša želja, plan i vizija počelo je da se ostvaruje. Interventna kardiologija je počela da se razvija


Intervencije će se, u početku, u šabačkoj Bolnici obavljati uz asistenciju doktora iz Beograda, odnosno dr Siniše Pavlovića. Dr Pavlović se zahvalio rukovodstvu šabačke Bolnice, dr Slobodanu Popoviću i rukovodiocu internističke grane prim. dr Snežani Kovačević, koji su prepoznali potrebu da se ove intervencije rade u Šapcu, a posebno dr Jeleni Peranović, koja je, kako je naveo, pokazala želju, volju i interesovanje da uči jednu specifičnu granu.

-Verujem da je ovo veliki dan za šabačku Bolnicu i mogao je da se desi i ranije, ali zahvaljujući hrabrosti ljudi koji su prihvatili da uvedu nešto novo u sistem jedne Bolnice sa dugom lekarskom tradicijom, mislim da je pravi trenutak da se ovo realizuje na jedan dobar način. Posebno mi je zadovoljstvo što će intervencije obavljati žena. Šabac je grad iz kog je potekla prva žena lekar u Srbiji, ali i prve tri sestre lekari, sestre Brkić. Treba tu tradiciju ispoštovati i radovati se da generacije mladih doktorki prepoznaju sebe kao moguće nosioce budućeg tretmana pacijenata sa pejsmejkerima, naveo je dr Pavlović.

prim. dr Snežana Kovačević, dr Slobodan Popović, dr Jelena Peranović i dr Siniša Pavlović


Načelnica službe interne medicine šabačke Bolnice prim. dr Snežana Kovačević, istakla je da pacijenti sa poremećajem srčanog sprovođenja, sa pauzama u srčanom radu, AV blokom drugog i trećeg stepena, mogu biti lečeni samo ugradnjom pejsmejkera.

-Danas je otvoreno novo poglavlje u istoriji šabačke Bolnice. Obavljena je prva interventna kardiološka procedura u ovoj Bolnici. Ovo je kvalitativan skok u lečenju naših pacijenata, jer ova terapijska procedura nema alternativu. Duži niz godina šabačka kardiologija je prepoznata kao potencijal za otvaranje regionalnog pejsmejker centra, koji je prepoznao direktor Pejsmejker centra prof. dr Goran Milašinović. Veliku pomoć i podršku smo imali, uz naš entuzijazam, da otvorimo pejsmejker centar i implantiramo prvi pejsmejker našem pacijentu, rekla je dr Kovačević i zahvalila prof. dr Siniši Pavloviću i prof.dr Goranu Milašinović, koji su ih podržavali svih ovih godina.

Pre prve intervencije ugradnje, pacijenti koji već imaju ugrađen pejsmejker dolazili su na preglede i kontrole u šabačku Bolnicu.

-Veliki dan za ustanovu i šabačko zdravstvo. Ono što je bilo naša želja, plan i vizija počelo je da se ostvaruje. Interventna kardiologija je počela da se razvija. Do sada je sve bilo u pravcu edukacije i pripreme, a danas smo došli do realizacije. Ovo je samo jedan korak, a put je dug. Nastavljamo sa razvojem, sa uvođenjem novih procedura. Sledi nam izgradnja nove bolnice i prioritet nam je edukacija mladih lekara koji će raditi u njoj, istakao je direktor Opšte bolnice dr Slobodan Popović.

Direktor je najavio dobijanje operacionog stola za službu ortopedije, nov skener, kao i nastavak edukaciju u obasti minimalno invazivne hirurgije.
M.M.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa