9. jun 2022.9. jun 2022.
Foto: ŠPU

Foto: ŠPU

Izložba najtalentovanijih maturantkinja ŠPU

Jovana i Danica najbolje

„Nagrada, sama po sebi, nikada i ne treba da bude cilj, mnogo su važniji putevi do te nagrade, putevi stalnog učenja, istraživanja, kreativnog izražavanja, a Danica i Jovana su nam pokazale na koji način treba ići tim putem, na koji način posmatrati svet oko sebe, istrajavati, učiti, biti posvećen“, istakla je direktorka ŠPU Nevenka Đokić
Maturantkinje Škole primenjenih umetnosti Jovana Stepanović, dobitnica nagrade za likovno stvaralaštvo i Danica Kuzmanović, dobitnica nagrade za postignuća u oblasti primenjene umetnosti nedavno su na izložbi u Kulturnom centru u Šapcu predstavile svoje radove. Postavku su činili Jovanini crteži i slike, studije figure i blokovi sa kroki crtežima i skicama, a Danica se predstavila crtežima istorijskog i savremenog kostima, šivenim modelima i skulpturama u žici.
Izložba je nastavak dugogodišnje saradnje ŠPU i gradske ustanove kulture u cilju promocije mladih talenata.

-Zahvaljujem Kulturnom centru na kontinuiranoj podršci koju godinama pruža našim učenicima. Ovo su za njih, kao mlade autore, zasigurno vrlo značajne izložbe; s druge strane, saradnja škole i ustanove kulture je primer dobre prakse u jednoj zajednici, jednom društvu. Nagrada, sama po sebi, nikada i ne treba da bude cilj, mnogo su važniji putevi do te nagrade, putevi stalnog učenja, istraživanja, kreativnog izražavanja, a Danica i Jovana su nam pokazale na koji način treba ići tim putem, na koji način posmatrati svet oko sebe, istrajavati, učiti, biti posvećen – istakla je direktorka ŠPU Nevenka Đokić.

Danica Kuzmanović, učenica na obrazovnom profilu Stilski krojač smatra da je sklonost ka stvaralaštvu tokom školovanja pretvorila u istinsku umetnost.

-Daničin rad određuje nekoliko bitnih komponenti: studioznost, poznavanje istorijskog kostima, razvijen smisao za izbor detalja koji na izrazit način karakteriše epohu, specifičan likovni senzibilitet, izvanredne crtačke sposobnosti, korišćenje različitih tehnika, eksperimentisanje – naglasila je Ljiljana Kekić, profesorka Praktičnog rada Danice Kuzmanović.
-Jovana sa posebnom pažnjom neguje klasičan crtež i sliku. Njena četiri pozamašna bloka za crtanje, od kojih se nije odvajala, predstavljaju njene dnevnike u slikama i crtežima, bez reči, a reči za te priče iz njenog života nisu ni potrebne – dodala je Aleksandra Horvat, profesorka Crtanja i slikanja i mentorka Jovane Stepanović.


-Roditelji su od malena primetili moj afinitet prema umetnosti i nikada me u tom pogledu nisu ograničavali, već su mi oduvek bili najveća podrška. Kreativnost, ljubav prema umetnosti i stalna želja za pomeranjem ličnih granica jeste ono što me pokreće. Tokom ove četiri godine školovanja dosta sam izgradila i unapredila svoj način rada, naročito u oblasti modne ilustracije i kostima.Te dve oblasti za mene su i najznačajnije jer planiram da upišem modul Scenski kostim na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. S obzirom na znanja i veštine koje sam stekla u Školi primenjenih umetnosti, nadam se da ću u toj nameri i uspeti- rekla je Danice Kuzmanović.

Jovana Stepanović, učenica na obrazovnom profilu Firmopisac kaligraf veruje da je dugogodišnji predan rad rezuzltirao nagradama i samostalnom izložbom.

-Najjednostavniji opis mojih osećanja povodom izložbe u Kulturnom centru je zahvalnost prvenstveno sebi za neodustajanje, roditeljima koji su me podržavali i profesorima koji su me učili i upućivali u kom kreativnom pravcu da idem. Dugogodišnji posvećen rad rezultirao je kulminacijom stvaralačke ekspresije, koja mi svakodnevno pruža spokoj, a što je prikazano i na izložbi, čije otvaranje su uveličali moji mnogobrojni prijatelji. Ovo je svojevrsno stvaralačko otvaranje sebe prema društvu, i nadam se da ću jednog dana moći da živim svoju potpunu istinu. Želim da zahvalim svom mentoru, Aleksandri Horvat, za njenu angažovanost i što me je motivisala svih ovih godina da radim na sebi i svom umeću. Osećam zahvalnost što mi nije dopuštala da izgubim momentum sa radom i što me je naučila disciplini. Jako mi je drago što je Danica bila ta koja je delila sa mnom prostor za izložbu, poznajemo se od prve godine, naše poznanstvo je napravilo pun krug. Ova izložba ne predstavlja kraj, ona je samo nastavak mog umetničkog putovanja. Planiram da nastavim sa radom koji će mi u budućnosti doneti bogatstvo životnog iskustva – izjavila je Jovana Stepanović.
M. Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa