Info

9. jun 2022.9. jun 2022.
Istina darovana „ Hrvatima s ljubavlju“
PROMOCIJA KNjIGE

Istina darovana „ Hrvatima s ljubavlju“

Knjiga Aleksandre Ninković Tašić i Branislava Stankovića „ Hrvatima s ljubavlju“ svečano je promovisana u petak 3. juna, na dan Svetog cara Konsatntina i carice Jelene u kripiti Hrama Svetog Save u Beogradu. Ne slučajno, na ovaj praznik, među stotinama posetilaca promocije koji su kriptu ispunili do poslednjeg metra, moglo se čuti da se ovakvo interesovanje za predstavljanje jedne knjige ne pamti u skorijem vremenu. Da li je tome doprineo pređašnji rad ova dva iskusna autora („Zvonari slobode“ i „Dubrovački Srbi“); da li je tome kumovalo predano i potkrepljeno traganje za istinom ili, jednostavno, provokativan naslov, činjenica je da su mnogi u publici punih 90 minuta, u nemogućnosti da nađu slobodno mesto, predano stajali slušajući izlaganje autorskog dvojca.

-Pošto se Njegova Svetost naš patrijarh srpski gospodin Porfirije i Zagreb vole tajno, Aleksandra i ja smo odlučili da se sa Hrvatima volimo javno, ali ne po cenu istine - ističe autor knjige Branislav Stanković.

-Ja se volim malo više jer sam iz Šapca u kom su su Hrvati 1914. godine prepolovili broj stanovnika, u gradu u kojem je vireški kralj Aleksandar nakon Velikog rata, o svom trošku, u znak pomirenja Hrvatskog i Srpskog naroda podigao rimokatoličku crkvu Svete Ane. Dragi su nam Hrvati, ali nam je i od Hrvata i od bilo čega drugog, i od bilo koga drugog, draža istina. A istina je da su Nikola Tesla, Ruđer Bošković, Ivo Andrić i Dživo Gundulić - Srbi- naglašava Stanković.

Iako se prethodnih decenija vodila agresivna kampanja prisvajanja ovih velikih naučnika, kljiževnika i umetnika u „najznamenitije od hrvatskog roda“, Aleksandra i Branislav kao deklarisani istinoljupci, nisu podlegli dugogodišnjoj inferiornosti srpske kulturne i intelektualne elite u odbrani identitea svojih velikana. Stoga su dokumenta, iskazi i izjave, novinski članci prikupljeni dvogodišnjim istraživačkim radom po arhivama, muzejima i zadužbinama, svojim autentičnim sadržajem jasno potvrdili da su se sva četvorica jasno deklarisali kao Srbi.

Interesantno je da je nakon nekoliko odlaganja promocije knjige „Hrvatima s ljubavlju“ ona održana baš u vreme obeležavanja 130 godina od Teslinog prvog i jedinog dolaska u Beograd, od 1-3. juna 1892 godine.

- Ne smemo zaboraviti da je ruku Svetog Save od Turaka suvim zlatom otkupio otac Ruđera Boškovića, Nikola Bošković iz Orahova Polja, pisac „Staroraških rukopisa“. Zato se čovek bistroga uma i zdrave pameti mora zapitati kako neko kome je otac taj Nikola Bošković, a majka Italijanka, može biti Hrvat? – poručuje Branislav Stanković.

Prema rečima Aleksandre Ninković Tašić, ovo delo je satkano od istine, koja do sada nije bila stavljena pred javnost, a trebalo je da bude.

-Tu istinu nose najveći - Nikola Tesla, Andrić, Gundulić i Bošković, koji se srpstva nikada nisu odrekli. Nismo imali pravo da na to okrećemo glavu - kaže autorka knjige.

O delu su, pored autora, govorili i dr Radovan Kalabić i profesor doktor Miloš Ković, istoričar.

-Ovo je potraga za istinom koja nije ni srpska ni hrvatska. Do nje se stiže potkrepljivanjem, dokumentima, iskazima onih ljudi čije ideje pokušavamo da rekonstruišemo. Aleksandra i Branko su se latili posla da dokažu ko su ovi velikani bili i na taj izazov odgovorili na pravi način - ističe profesor Miloš Ković. Nikola Tesla, Ruđer Bošković, Dživo Gundulić i Ivo Andrić ne mogu se nazivati Hrvatima, jer sami sebe nisu tako videli. A o njihovom opredeljenju i pripadnosti, zahvaljujući autorima ove knjige, danas znamo posle dugačke vekovne utakmice u kojoj se nadmetalo u tome ko je čiji. Došlo je vreme da služimo istini i jedino to se od nas traži - naglašava Miloš Ković.

Knjiga „ Hrvatima s ljubavlju“ objavljena u izdanju izdavačke kuće „ Vaskrsenje“.
Ivana Jelić

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa