7. jul 2022.7. jul 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

XXIX izložba crteža u Kulturnom centru

Lepota linije

“Savremeni crtež i pored tradicionalnog načina izražavanja sadrži savremeni duh likovnog komponovanja, ubedljive vrednosti u razgradnji ideje sa osobinom konačnosti umetničkog dela.” , ističe istoričarka umetnosti Sonja Petrović Jagić
Na ovogodišnji konkurs za XXIX izložbu crteža prijavilo se 82 autora sa 102 crteža, a tročlani žiri koji je radio u sastavu: profesor na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu Aleksandar Leka Mladenović, profesor na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu Branko Raković i slikar iz Šapca Dejan Ulardžić za izlaganje je odabrao 42 crteža od 38 autora.

Kako ističu iz Kulturnog centra i ovogodišnja selekcija je pokazala da “umetnici neguju crtež posebnog senzibiliteta, predani lepoti linije, sa prefinjenim osećanjem za bogate izražajne mogućnosti ove vrste likovnog izraza”.

- Savremeni crtež i pored tradicionalnog načina izražavanja sadrži savremeni duh likovnog komponovanja, ubedljive vrednosti u razgradnji ideje sa osobinom konačnosti umetničkog dela. Odgovore treba tražiti u stanovitoj klimi da se ovoj likovnoj disciplini povremeno i na specifični način vraćaju umetnici svih profila i likovnih opredeljenja. Zbog jedostavnih izražajnih mogućnosti, te materijala na dohvat, a sve u sklopu materijalnog položaja umetnika kod nas – navela je istoričarka umetnosti Sonja Petrović Jagić dodavši da Galerija Kulturnog centra u Šapcu, negujući crtež kao likovnu disciplinu, ovom izložbom zaokružuje treću deceniju postojanja i trajanja.

Foto: "Glas Podrinja"


-Sledeće godine obeležavamo jedan značaj jubilej, 30. godina izložbe crteža, tako da smo ponosni što smo uspeli da ovu sjajnu izložbu sačuvamo tri decenije. Ova izložba nas uverava u nepresušnu vitalnost umetičkih ideja i delanja, u iskonsku potrebu umetnika da njihova dela komuniciraju sa publikom. Ono što nas uvek vraća umetnosti jeste njena sposobnost davanja. Tako smo neprekidno darovali stvaralačkom energijom tvorca koja uvek emanira u svim pravcima. Zato je svako umetničko delo (crtež) otkrovenje koje već u svom začetku, u svom korenu nosi misao o saznanju.

Žiri je doneo jednoglasnu odluku da za najbolji crtež pripadne akademskoj slikarki iz Beograda Jasni Nikolić, za rad pod nazivom „Suze“. U obrazloženju se navodi da je umetnica “svojim crtežom nastojanju da dokuči ono nevidljivo, iza pojavne prirode stvari i pokazala da je njen rad u suštini dubinska rasprava srca i tela”.

Postavka je otvorena do 8. jula.
M. Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa