Info

8. decembar 2011.8. dec 2011.
KAKO DA POBEDITE NA IZBORIMA

PRIPREMA KAMPANjE U MEĐUIZBORNOM PERIODU

Praktično, i prevedeno na stranački jezik, to je u suštini celokupni politički rad. Ta tema daleko prevazilazi ambicije ovog štiva. Zato ćemo se ograničiti na segment rada sa članovima.
Stranka se često poredi sa komercijalnom firmom. To je sada trend. Zato se koncetrišimo na razlike.
Po čemu se stranka razlikuje od komercijalne firme? U ogromnoj većini, članovi stranke su volonteri, naročito ako je stranka u opoziciji. Znači, oni svoje slobodno vreme, a ponekad i novac, poklanjaju stranci. To svako mora da ceni, mada često funkcioneri bez autoriteta i iskustva zaboravljaju tu činjenicu. Zato sam zagovornik usmeravanja, saradnje i timskog rada kao standarda u stranačkoj komunikaciji.
Moderan pristup je koncept podrške lokalne autonomnosti, usmeravanja, a ne naređivanja, i samim tim formalnog razvlašćivanja centrale. Sada bi me potencijalne autokrate sigurno upitale: dobro, gde je tu stranačka disciplina? Pa, to se postiže ne snagom pozicije, već argumentacijom, dijalogom i objašnjavanjem svake odluke. Savetima kada su u nedoumici, strpljenjem prilikom njihovih nastupa itd. Posle izvesnog vremena jednostavno Vam veruju, jer znaju da ste Vi njihov oslonac i da znate šta radite. Normalno je da neki put nemate vremena da sve i svakom natenane objašnjavate, ali i tada će Vam biti lakše ako ste izgradili uzajamno poverenje. Prema tome, velika je greška samo naređivati i trenirati disciplinu na opštinskim odborima i podređenima. Pod ovim podrazumevam i celokupno članstvo.
Član stranke treba da ima dvosmeran, direktan i aktivan odnos sa svojom strankom. Tu se i daje i uzima. Nabrojaćemo šta to sve stranka može da omogući svom članu:
- Prisustvo redovnim stranačkim aktivnostima
- Kontakt sa biznismenima, članovima stranke
- Medijsku i pravnu zaštitu od lokalnih moćnika
- Organizovanje stručnih političkih seminara
- Distribuciju stranačkog materijala, godišnjaka, novina, letaka, obaveštenja...
- Pravo da prisustvuje izbornim skupštinama, da bira i da bude biran
- Poziv na okrugle stolove, debate, diskusije i iznošenje ličnog mišljenja
- Predlaganje na plaćene stranačke i državne pozicije
Kada ovako gajite i odgajite člana, onda Vam neće biti problem da se on u kampanji pridruži timu volontera. Razumete me. Kako poseješ tako ćeš i požnjeti. Dobra setva u predizbornom periodu - dobra žetva u izbornom. Strateški gledano.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa