21. jul 2022.21. jul 2022.
Za urednije sokake
UMESTO KONTEJNERA, KANTE I U DUŠANOVOJ ULICI

Za urednije sokake

Nakon Nemanjine i stanari ulice Diše Atića u naselju Kolonija u Koceljevi umesto zajedničkih kontejnera nedavno su dobili individualne kante za odlaganje smeća.

U jednoj od najdužih ulica u ovoj varoši mini deponije u neposrednoj blizini kontejnera postale su prošlost.

-Uvideli smo taj problem, a imali smo i sugestiju od strane građana. Iskoristili smo kante dobijene na konkursu Ministarstva za zaštitu životne sredine i čini mi se da smo rešili problem u ovoj ulici- ocenio je predsednik opštine Dušan Ilinčić.

Nažalost, slike razbacanog smeća pored kontejnera mogu se videti i u drugim delovima ove tamnavske varoši. Zato u lokalnoj samoupravi nastoje da nastave da uređujemo ovu oblast.

-Gde god imamo kontejner na javnoj površini, oko njega je i mini deponija. Neodgovorno ponašanje pojedinaca dovodi do ružne slike koja je bila svakodnevna u delovima Koceljeve. Preduzeli smo određene korake. Ne može u danu da se reše problemi ali očekujem da će Koceljeva biti urednija- izjavio je Ilinčić.

Ipak, neprijatnu sliku u blizini kontejnera stvaraju sami građana svojim neodgovornim ponašanjem, bahatošću, nepristojnošću i nemarnim odnosom, najpre prema sebi a potom i celokupnoj zajednici.
Činjenica je da je odlaganja smeća veliki problem i da otvaranje regionalne deponije predugo traje.

-Naslonjeni smo direktno na regionalnu deponiju Kalenić koja još nije profunkcionisala. Tu ćemo u nekom narednom periodu moći da odvlačimo otpad i ovaj problem je stalno prisutan, posebno kulminira u letnjim mesecima. Zaista je teško ljudima koji žive u blizini lokalne deponije. Hiper produkcija smeća je neverovatna i o tome svedoče svakodnevni prizori- zaključio je predsednik opštine Koceljeva.

Bez obzira na sve prisutne probleme u ovoj oblasti ne treba očekivati da će se neko drugi baviti našim dvorištem, uređenošću naše ulice i čistoćom naše okoline. Lokalne vlasti i nadležne službe treba da obezbede neophodnu infrastrukturu, ali prizori pored kontejnera i kanti za smeće jesu slika i prilika nas samih. Ukoliko želimo da nam bude bolje, moramo da menjamo sebe i da ličnim primerom pokažemo da nije teško biti fin.
V.Bošković

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa