4. avgust 2022.4. avg 2022.
Praznovalo celo selo
OGNjENA MARIJA SLAVA CRKVE U MAČVANSKOM METKOVIĆU

Praznovalo celo selo

Od jutra je u Mačvanskom Metkoviću, jednom od manjih sela u opštini Bogatić na Ognjenu Mariju ( 31. 07. ove godine) bilo svečano raspoloženje, kako u centru sela, tako više u crkvenom dvorištu. Metkovci su relativno kasno izgradili svoju crkvu. Bilo je to 2003. godine, a posvećena je Svetoj velikomučenici Marini ili kako je zovu Ognjena Marija, što je i opredelilo da crkvena slava bude ime ove svetice.

Crkvu je osveštao blaženopočivši episkop šabački gospodin Lavrentije.
Zahvaljujući vrlo preduzimljivom starešini ovog svetog hrama hadži Vladimiru Dimitriću, koji je ovde na službu došao prvog januara 2005. godine, ubrzo je formirana Crkvena opština i izgrađeno mnogo toga, poput: Parohijskog doma, dečjeg igrališta sa mnoštvom rekvizita za najmlađe, letnjikovca, palionice za sveće, česme, sale za ručavanje, dečjeg edukativnog centra sa više računara i bibliotekom koja ima 600 naslova različitih knjiga.

-Saradnja sa ovdašnjim meštanima je veoma dobra. Oni su me lepo prihvatili i dosta pomažu u skladu sa svojim mogućnostima, kaže starešina hrama protojerej stavrofor Vladimir Dimitrić.
Domaćini slave, prošle nedelje su bili doktori Miroslav i njegova sestra Nataša Mišković iz Mačvanskog Metkovića. Ustvari, slavilo je celo selo. Bilo je svečano i lepo. Sve po redu, baš kako u ovakvim slučajevima i dolikuje.

U crkvi je služena Sveta arhijerejska liturgija uz sasluženje arhijerejskog namesnika Pećinačkog Bojana Mijanovića, sveštenika Slaviše Lackovića iz Lipolista i đakona Jovana Sretenovića iz Mačvanskog Metkovića.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa