25. avgust 2022.25. avg 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

PREDSTAVLjENA TRILOGIJA „VOJNIKOVA BRESKVA“

Zapis našeg tkiva

U svečanoj sali Kulturnog centra u Šapcu, promovisana je trilogija „Vojniikova breskva“ Dragana S. Filipovića, novinara i književnika iz Šapca.

U ovom troknjižju, autor je obuhvatio 42 pripovetke prethodno objavljene u zbirkama priča „Vojnikova breskva“, „Komad taina“ i „Beleg od bajoneta“.

Izdavač je Svet knjige iz Beograda, koja je objavila blizu hiljadu naslova među kojima su „Zločini nad Srbima u Velikom ratu“ dr Arčibalda Rajsa, kao i obimna fotomonografija na engleskom i srpskom jeziku Stradanje Srpske pravoslavne crkve u NDH.

- Tri knjige pripovedaka Dragana Filipovića jedinstvene su po sadržaju i tematici, pogotovo što govore o stradanju srpskog naroda tokom čitavog 20. veka. Tematika kojom se bavi autor bila nam je glavni podsticaj da mu ponudimo da svoju trilogiju objavi u okviru naše izdavačke produkcije i drago nam je da je prihvatio. Sa zadovovoljstvom smo pristupili izdavačkoj realizaciji ove knjige koja zaslužuje izuzetno visoko mesto u našoj savremenoj literaturi, naglasio je Stevo Ćosović, direktor IK Svet knjige.

U dupke punoj sali tražila se „stolica više“, a prisutnima, koji već dugo prate Filipovćev književni opus, omakla se suza. Kako i ne bi? Samo slušati o stradanjima naših predaka, koji su zapis našeg tkiva, potresno je.

- Ova trilogija nanizani je đerdan zavičajnih istorijskih priča u kojima je pisac obradio značajna zbivanja u celom 20. veku, gde su naglašene patnje, ali i znaci ljubavi, vere i nade. Uspešno se izborio sa svim izazovima priče koja je zahtevan žanr i napravio izvanrednu knjigu. Ispunio je zavet ocu Stanoju i majci Olgi, učesnicima Drugog rata i dodao svoje belege iz Našeg rata. Čitaocima i hroničarima ove priče su dragoceni izvori saznanja, a tek će to biti u svim budućim vrednovanjima, istakao je dr Predrag Tojić.

Odabrane odlomke iz priča i recenzija čitali su Svetlana Ljubić, Mirjana Filipović i autor.
M.F.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa