25. avgust 2022.25. avg 2022.
Susret zaljubljenika u fijakere
5. Fijakerijada u Drenovcu

Susret zaljubljenika u fijakere

Takmičilo se ukupno 46 fijakera u 14 kategorija, a organizovana su i interesantna takmičenja kao što su: najlepši pastuv i kobila, najlepša oprema ali i najstariji fijakerista
Na praznik Preobraženje Gospodnje 5. Fijakerijada u Drenovcu okupila zaljubljenike u fijakere i odgajivače konja iz cele Srbije ali i iz regiona.

Mačva je poznata dugo i nadaleko kako po konjičkom sportu, tako i po odgajanju grla koja su danas imala svoj dan u vidu manifestacije koja neguje ovu vrstu tradicije.

Oko podneva počeo je skup fijakerista i zaprega na fudbalskom igralištu u selu Drenovac, da bi usledila takmičenja u kategorijama: dvopreg, tropreg, četvoropreg i višepreg. Učesnici, gosti i brojni posetioci, njih oko 1000, okupili su se da budu deo takmičenja karakterističnih za Fijakerijade.

Takmičilo se ukupno 46 fijakera u 14 kategorija, a organizovana su i interesantna takmičenja kao što su: najlepši pastuv i kobila, najlepša oprema ali i najstariji fijakerista. Nagrade i zahvalnice uručili su članovi Organizacionog odbora manifestacije Borislav Geratović i Dragan Šobić.

Važan deo tradicije koja se uspostavlja je i svečani Defile fijakera u kom je učestvovalo preko 40 fijakera i zaprega. Himnom Republike Srbije u zvanično je otvorena 5. Fijakerijada.

KUD “Abrašević” se i ove godine potrudio da sa svojim folklornim ansamblom upriliči celokupan program i promoviše tradicionalne vrednosti Mačve. “Bazar starih i umetničkih zanata” i ove godine je bio deo drenovačke Fijakerijade, a najmlađi posetioci su imali priliku da se provozaju zapregama.
TOŠ

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa