25. avgust 2022.25. avg 2022.
Foto: Ljubovija.info

Foto: Ljubovija.info

Regionalni festival folklora

„Na Drinske obale dvije, jedno se kolo vije“

U organizaciji KUD-a „Most“ iz Bratunca i KUD-a „Azbukovica“ iz Ljubovije, u petak i subotu održan je Regionalni festival folklora pod nazivom „Na drinske obale dvije, jedno se kolo vije“. Pored Ljubovije i Bratunca, na festivalu su učestvovala i kulturno-umetnička društva iz Bajine Bašte, Malog Zvornika, Loznice, Srebrenice, Bijeljine i Višegrada.

Prvi koncert održan je u petak u manastiru Sv. Nikolaja u Soko Gradu, a drugi koncert u subotu u Sportskoj dvorani u Bratuncu. Pre koncerta priređen je defile svih učesnika ulicama Bratunca.
Radmila Trijić, predsednica Skupštine KUD-a „Azbukovica“ pohvalila je ideju koja je nastala u saradnji Opštine Ljubovija i Opštine Bratunac i okupila veliki broj učesnika sa obe obale reke Drine, pokazavši svu različitost folklornog stvaralaštva, običajnih i tradicionalnih vrednosti.
„Ovo što smo videli je pravo bogatstvo u igri, koja je preslikala razne krajeve naše zemlje. Mogli smo da čujemo stare zvuke i vidimo igru kroz kombinovane narodne nošnje, koja je dala doprinos očuvanju običaja, tradicije i kulture. Ovo je značajan pomak za našu sredinu u očuvanju kulturnog nasleđa“, izjavila je Radmila Trijić.

Ona se zahvalila i domaćinu prve večeri festivala, manastiru Sv. Nikolaja u Soko Gradu, gde je, kako ističe, rođena ideja za organizovanje ovog festivala i izražava nadu da će zbog značaja ova kulturna manifestacija prerasti u tradicionalnu.

Predsednik KUD-a „Most“ iz Bratunca, Miloš Mitrović, kaže da se do realizacije ideje i organizovanja festivala folklora došlo na inicijativu KUD-a „Most“ i KUD-a „Azbukovica“.
„Cilj nam je da popreko i duž Drine uvek se igra jedno zajedničko kolo. Ovaj put smo obuhvatili srednje područje, a pokušaćemo u narednom periodu da obuhvatimo i celo Podrinje. Cilj nam je da ova manifestacija bude tradicionalna i očekujemo dobar odziv naših prijatelja“, izjavio je Miloš Mitrović.

Regionalni festival folklora „Na drinske obale dvije, jedno se kolo vije“ jedna je od niza kulturnih manifestacija koje se organizuju zajedničkom saradnjom opština i gradova na obalama reke Drine, čime se stvaraju čvršće veze jednog naroda.
Ljubovija.info

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa