15. septembar 2022.15. sep 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

SEMINAR “UPRAVLjANjE POPULACIJOM PASA – NOVI PRISTUP TEMI”

Problem kompleksan, ali rešiv

Prvi regionalni seminar “Upravljanje populacijom pasa - novi pristup temi” održan je u utorak u Šapcu. Seminar je organizovan u saradnji Evropske unije i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, a prisustvovali su mu predstavnici udruženja za zaštitu životinja “Pravo na život”, gradskog Prihvatilišta, JKP “Stari grad”, Gradske uprave. Organizovan je u okviru projekta “Jačanje sistema zdravlja i dobrobiti životinja” koji finasira EU.

Kako je naveo Antonio Di Nardo, ekspert za dobrobit životinja, po novom kodeksu Svetske organizacije za zdravlje životinja, ne govori se više o lutalicama, pa ni o napuštenim psima, nego o psima koji se slobodno kreću.

Foto: "Glas Podrinja"


-Radi se o veoma kompleksnom problemu, socio-ekonomsko političkom. Potrebno je uložiti mnogo truda i novca, ali je izvodljivo. Situacija je drugačija od lokacije i ovo nije problem sa kojim se suočava samo Srbija, nego i zemlje u EU. Proces je dugotrajan i mukotrpan, ali moraju da se postave konkretni ciljevi koji se mogu postići. Ovo je prvi put da EU ulaže novac u projakt ovog tipa i ovo je, zapravo, pilot projekat. Tri su najvažnija stuba na kojima se zasniva rešenje problema. Prvo, neće se vraćati na eutanazije, odnosno ubijanje pasa. Drugo je odgovorno vlasništvo, odnosno mikročipovanje. Treće je udomljavanje i promocija udomljavanja, kako bi ljudi shvatili da nema potrebe da kupuju psa, ima ih dovoljno u prihvatilištima, naveo je Antonio Di Nardi.

Dr vet. Andrea Karveli na seminaru je naveo da je samo 20 odsto pasa na svetu vlasničko, dok svi ostali nemaju vlasnike. Stopa smrtnosti štenaca na ulici je od 60 do 80 odsto, a samo jedna ženka koja nije sterilisana godišnje okoti u proseku 14 štenaca.

Predviđeno je da se izaberu tri lokalne samouprave koje žele da učestvuju u ovom pilot projektu.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa