24. novembar 2022.24. nov 2022.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

BRATSTVO MANASTIRA KAONA SVEČANO PROSLAVILO SVOJU SLAVU - ARANĐELOVDAN

Svetilnik roda srpskog

„Nismo sami ovde na zemlji, anđeli sapostoje sa nama, naša bestelesna braća, koja zajedno sa nama vojuju. Kad god nam je teško, treba da se setimo da nam je Bog dodelio anđela čuvara koji je pored nas, koji se moli za nas i na uho tiho šapuće pomisli Božje, pomaže nam i nenametljivo nas usmerava na pravi put“
Sabor Svetog Arhangela Mihaila, praznik u narodu poznat kao Aranđelovdan, toržestveno je proslavilo bratstvo manastira Kaona.

Svetu arhijerejsku liturgiju služio je Njegovo Preosveštenstvo Episkop šabački Jerotej uz sasluženje arhimandrita Filimona, nastojatelja manastira, arhimandrita Doroteja, arhijerejskog zamenika Zorana Ristivojevića, protojereja stavrofora Velizara Živanovića, protojereja Vitomira Vasića i dva đakona - Nemanju Ristića i Stefana Mrkonjića.

Ovaj manastir je svedok istorije, svega onoga što je naš narod prošao u prethodnim vekovima. Imali smo ratove i razne izazove, ali da naša pravoslavna vera pobeđuje dokaz je i ovaj manastir


Vladika Jerotej čestitao je slavu kaonskoj bratiji i svečarima i podsetio da je ovaj praznik spomen na Svete Arhangele Mihaila i Gavrila i ostale sile nebeske.

- Bog Otac Svedržitelj, tvorac svega vidljivog i nevidljivog, stvorio je najpre angleski, a potom materijalni svet. Anđeli su duhovna bića, ustrojeni kao vojska nebeska i poslušni jedni drugima. Na čelu ove vojske je Sveti Arhangel Mihailo koji je prognao onog koji je od Boga otpao i koji od tada ratuje sa Bogom preko nas ljudi, pomislima koje nam ubacuje da činimo ono što je protivno zapovestima Božjim. Nismo sami ovde na zemlji, anđeli sapostoje sa nama, naša bestelesna braća, koja zajedno sa nama vojuju. Kad god nam je teško, treba da se setimo da nam je Bog dodelio anđela čuvara koji je pored nas, koji se moli za nas i na uho tiho šapuće pomisli Božje, pomaže nam i nenametljivo nas usmerava na pravi put, poručio je vladika Jerotej.

DA BUDE VOLjA BOŽJA
„Sabor Svetog Arhangela Mihaila praznik je koji proslavljaju monasi. Monaški čin se naziva i anđelski čin, jer monasi pokušavaju ovde na zemlji da podražavaju anđele, prvenstveno kroz tri velika zaveta: zavet siromaštva, ili bezbrižnosti, zavet devstvenosti, ne samo u smislu telesne čistote, nego potpune posvećenosti Bogu i zavet poslušanja svom igumanu i bratiji sa kojom žive sa ciljem da postignu ono što se traži u molitvi Oče naš: „Da bude volja Tvoja“. Kako možemo da steknemo volju Božju ukoliko stalno tvorimo volju svoju? Upravo se kroz poslušanje vežbamo da se odričemo svoje volje.“
(Episkop Jerotej)


Jedan od najlepših srpskih manastira, biser Posavotamnave, datira još iz vremena Nemanjića. Ove godine obeležava 630 godina postojanja.

- Blagodarimo Gospodu Bogu, Majci Božjoj i Svetom Arhangelu Mihailu što smo se okupili na Svetoj liturgiji koja se ovde služi više od šest vekova. Imali smo čast da je ovo prvi dolazak našeg episkopa Jeroteja koji je blagoslovio verni narod koji je došao u velikom broju da zablagodari svome Svetitelju i da se pomoli da ga i dalje čuva, štiti, rukovodi i u Carstvo Nebesko privodi. Manastir je veoma posećen tokom čitave godine i naša je želja da svi koji dolaze odu odavde kao bolji ljudi i hrišćani, kao oni koji su ovde osetili blagodat i mir neba i večnosti, rekao je arhimandrit Filimon.

Prema rečima gradonačelnika Šapca dr Aleksandra Pajića, sećanje na važne datume iz naše prošlosti i istorijata crkvenog života, predstavlja našu obavezu i dužnost.

- Prevashodno služeći kao vekovni izvor duhovnosti srpskog naroda, ovaj manastir je vredan spomenik kulture i jedan od najznačajnijih svetilišta šabačkog kraja. Za naše sugrađane i pravoslavne vernike uvek je dobro da Grad Šabac i Eparhija šabačka teže zajedničkom cilju, dobrobiti i blagostanju svojih građana. Crkvene i narodne svetinje, poput manastira Kaona, mesta su duhovne obnove našeg naroda. Slava manastira Kaona pokazuje da samo zajedništvom i poštovanjem sopstvene tradicije, obnavljamo i ono dobro u nama, istakao je gradonačelnik Pajić.

Foto: Glas Podrinja


„Sa igumanom manastira Kaona, Filimonom (Zekovićem), razgovarao sam o životu i trajanju ovog manastira, uslovima u kojima manastirska zajednica obavlja svoje dužnosti posvećene duhovnosti. Iako se ne nalazi na teritoriji grada Šapca, manastir Kaona jedan je od najznačajnijih manastira u okolini Šapca i uopšte, ovom delu Srbije.“
(Gradonačelnik dr Aleksandar Pajić)


Godišnjica manastira Kaona od velikog je značaja za opštinu Vladimirci.

- Ovaj manastir je svedok istorije, svega onoga što je naš narod prošao u prethodnim vekovima. Imali smo ratove i razne izazove, ali da naša pravoslavna vera pobeđuje dokaz je i ovaj manastir. Sa vladikom smo imali lep i smislen razgovor koji će nas povezivati u nameri da ostanemo, pre svega, dostojanstveni svedoci vremena u kome živimo, naglasio je Goran Zarić, predsednk opštine Vladimirci.

Naši preci podigli su ovu svetinju u slavu Božju, a na spasenje svoje i potomaka svojih. Neka manastir Kaona i nadalje svetli kroz vekove i osvetljava put ne samo narodu ovoga kraja, nego i celom rodu srpskom. Na mnogaja ljeta!
M.F.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa