26. januar 2023.26. jan 2023.
Dijamantska plaketa za Opštinu Koceljeva
PETI PUT ZA REDOM PRIZNANjE ZA HUMANOST

Dijamantska plaketa za Opštinu Koceljeva

U toku prošle godine Crveni krst Koceljeva je organizovao 16 akcija dobrovoljnog davanja krvi na koje se odazvalo 586, a krv dalo 514 građana. Od ukupnog broja davalaca žena je bilo 116, a prvi put je krv dalo 64 osobe. Ovi statistički podaci ukazuju na značajno povećanje broja davalaca. Poređenja radi godinu pre prikupljeno je 457, a u 2020.godini tek 421 jedinica krvi- istakao je sekretar ove organizacije Milan Glumac
Zahvaljujući postignutim rezultatima i zavidnom broju davalaca krvi u Zimskoj i Letnjoj kampanji u toku 2022. godine, opština Koceljeva je peti put za redom dobitnik priznanja Dijamantske plakete Šampion solidarnosti koje tradicionalno dodeljuje Institut za transfuziju krvi Srbije.

Ovo priznanje je u ime humanih građana Koceljeve primila zamenica predsednika opštine Slavica Ranković, a ono je i potvrda odličnog kontinuiranog rada lokalnog Crvenog krsta.

Porodica humanih ljudi u ovoj opštini dobila je 64 nova člana koji su se u protekloj godini prvi put našli u ulozi dobrovoljnih davalaca.

–U toku prošle godine Crveni krst Koceljeva je organizovao 16 akcija dobrovoljnog davanja krvi na koje se odazvalo 586, a krv dalo 514 građana. Od ukupnog broja davalaca žena je bilo 116, a prvi put je krv dalo 64 osobe. Ovi statistički podaci ukazuju na značajno povećanje broja davalaca. Poređenja radi godinu pre prikupljeno je 457, a u 2020. godini tek 421 jedinica krvi- istakao je sekretar ove organizacije Milan Glumac.



TRADICIONALNA AKCIJA NA SAVINDAN
Prva ovogodišnja akcija dobrovoljnog davanja krvi biće tradicionalno organizovana sutra, na Savindan u prostorijama Crvenog krsta u vremenu od 9-15 časova, čime će biti započeta nova Zimska kampanja Instituta za transfuziju krvi Srbije.

–Prva će biti organizovana 27. januara a u okviru Zimske kampanje biće i naredna koja je planirana za 15. februar. U proseku, akcije se organizuju svakog meseca, a u periodu kada su izražene nestašice kao što je to gotovo uvek u julu i avgustu, do sada smo imali i vanredne akcije davanja krvi i sa tom praksom ćemo sigurno nastaviti- rekao je Glumac.

On je podsetio da davalac može biti svaka zdrava osoba, starosti od 18-65 godina, kod koje se lekarskim pregledom i proverom nivoa hemoglobina utvrdi da davanje krvi neće ugroziti ni nju, niti osobu kojoj bi se ta krv primenila.
V. Bošković

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa