26. januar 2023.26. jan 2023.
Šapčanki Biljani Regan nagrada „U duhu Tesle“
Na 10. Međunarodnoj konferenciji TNF

Šapčanki Biljani Regan nagrada „U duhu Tesle“

Revije Udruženja za očuvanje srpske kulture, tradicije i običaja u SAD koje je osnovala pre 10 godina su neizostavni deo brojnih kulturnih dešavanja i posećene od strane uglednih zvanica
10. Međunarodna konferencija „U duhu Tesle“ održana je 14. januara u njujorškom hotelu „Njujorker“, u kome je Tesla proveo poslednjih 10 godina svog života. Organizatori, Teslina naučna fondacija (TNF) iz Filadelfije, u saradnji sa TNF Srbija i Generalnim konzulatom Srbije u Njujorku, tom prilikom, zaslužnim pojedincima i organizacijama, uručili su nagrade „U duhu Tesle“.

Među dobitnicima priznanja je i Šapčanka Biljana Regan, osnivač Udruženja za očuvanje srpske kulture, tradicije i običaja u SAD. Biljana je najpoznatija kolekcionarka narodnih nošnji na američkom tlu, budući da poseduje više od 100 originalnih narodnih kostima i drugih starina, a njene revije su neizostavni deo brojnih kulturnih dešavanja i posećene od strane uglednih zvanica. Ovoga puta, u reviji su učestvovali: Jelena Milošević, Nada Martinović, Ana Stanisavljev, Milica Dabić, Vesna Mihailović, Nenad Jovanović, Danijel Trajković, Nevena Kujović i Jasmina Stoiljković.

Udruženje postoji već deceniju i cilj mu je da promoviše našu kulturnu baštinu na drugom kontinentu.



-Veliku zahvalnost dugujem suprugu Džonu Reganu na neizmernoj podršci da istrajem u svojoj misiji svih ovih godina. Orden Nikole Tesle pripada meni koliko i njemu, ali i svima koji su učestvovali u brojnim dešavanjima čiji smo bili organizatori ili učesnici tokom svih ovih 10 godina- ističe Biljana Regan.

Gradonačelnik Njujorka Erik Adams je 14. januar proglasio Danom Tesline naučne fondacije u Njujorku. Program konferencije su otvorili osnivač Fondacije Nikola Lončar i Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić. Teslina naučna fondacija je neprofitna organizacija posvećena promovisanju njegovog života, nasleđa i naučnih inovacija, domaćin brojnih predavanja, seminara i foruma.
D. D.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa