2. februar 2023.2. feb 2023.
Izdaja umesto zahvalnosti
NOVA KNjIGA DRAGANA S. FILIPOVIĆA: RAT U SLOVENIJI

Izdaja umesto zahvalnosti

„Bez reči optužbe, dokumetovana istina. Zato je dragocena – i kao dokument i kao literatura“
Nedavno je iz štampe je izašla najnovija knjiga književnika Dragana S. Filipovića “Rat u Sloveniji”, kao svojevrsna dopuna pričama iz prethodne tri knjige: “Vojnikova breskva”, “Komad taina” i “Beleg od bajoneta”, zbirno objavljenje kao trilogija “Vojnikova breskva”.

- Najviše istraživačkog rada po arhivima i dokumentarnoj građi, razgovorima i sećanjima neposrednog učesnika u ratnim zbivanjima na granici SFRJ (Slovenije) i Italije u leto 1991. godine, Radomana Đerkovića, i pisanja, uložio sam u ovu publikaciju. Da li je vredelo, pokazaće, kao i uvek, čitaoci i vreme, kaže Dragan S. Fiolipović, koji se više od pola veka bavi pisanjem pripovedaka sa tematikom stradanja naroda ovog kraja zatiranog u nastojanju hordi neprijatelja da unište Srbiju i srpstvo.

Knjiga predstavlja svedočenje Radomana Đerkovića, visokog jugoslovenskog funkcionera, o ratnim događanjima na granici Italije i Jugoslavije u julu 1991, o stradanju vojnika JNA i jugoslovenskih carinika od strane slovenačke TO, o otporu i borbi do poslednjeg daha i metka, kao i razumevanju italijanskih carinika, karabinjera i vojnika.

- Uprkos trudu autora Filipovića, samo književna obrada tog izveštaja, tog - u suštini - po danima i satima, po mnogobrojnim događanjima, kompletnog sećanja, ne bi bila dovoljna za književnu storiju. Filipović je, svestan toga, zaronio u arhivsku građu i zabeležio vreme kada je Slovenija, zahvaljujući srpskoj vojsci i njenim žrtvama, postala deo Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca... Sve to, bez reči optužbe, samo dokumentovanom istinom, osnovna je sadržina knjige „Ratu Sloveniji“. I zato je dragocena – i kao dokument i kao literatura. Za vreme. Za istoriju, ističe recenzent knjige Dragoslav Mićić.
M.F.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa