3. maj 2012.3. maj 2012.
SUVLASNIK “VESKOVINI GRUPE“ FEDERIKO VESKOVINI

DOBRO MESTO ZA INVESTICIJE

Sredinom aprila u severozapadnoj radnoj zoni u Šapcu položen je kamen temeljac za izgradnju fabrike SBE Srbija italijanske kompanije “Veskovini grup“. O razlozima zašto je baš naš Grad primamljiv za italijanske investitore, razvoju proizvodnih kapaciteta, poslovnoj klimi u Srbiji, razgovarali smo sa suvlasnikom kompanije Federikom Veskovinijem.
Srbija je u poslednjih nekoliko godina postala mesto u koje najviše investiraju italijanske kompanije. Kako Vi ocenjujete poslovnu klimu ovde?
- Mogu da kažem da smo mi u Srbiji pronašli dobrog i dinamičnog partnera za kvalitetno preduzetništvo. Ovde nam je jeftinije poslovanje, i lično smatram da je ovo zemlja sa svetlom privrednom budućnošću. Posebna vrednost su ljudi koji čvrsto drže sudbinu u svojim rukama. Oni imaju razumevanja za svakog, odgovare na sva pitanja.
Iz kojih razloga se “Veskovini grupa“ odlučila da investira baš u Šabac?
- “Veskovini grupa“ je proverila dosta lokacija, na svim mestima u Srbiji gde smo mogli da dobijemo slobodnu zonu. Među tim mestima je i Šabac. Dakle, prva prednost je slobodna zona. To je bitna tačka. Kada smo potpisali ugovor sa FIAT, u Šapcu smo naišli na topao doček, sređenu administraciju i lokalanu samoupravu koja ima odličnu komunikaciju sa svojim građanima. Nije bilo pitanja na koje nisam dobio konkretan odgovor. Posle takvog iskustva rekao sam sebi da mogu verovati tim ljudima.
Koliko je dobijanje statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji doprinelo većoj zainteresovanosti investitora za Srbiju?
- To je za privrednike i investitore veoma važna vest, sa jedne strane, dok sa druge, postoji iskrena nada da će Srbija pored Evrope zadržati dobre veze sa Rusijom. Odnosno, taj balans između istoka i zapada, je od izuzetnog značaja za sve koji posluju sa vašom zemljom.
Prilikom odluke da pokrenete proizvodnju u Šapcu, razgovarali ste i sa rukovodstvom kompanije “Danieli“. Za sada su veliki izgledi da će i ta firma otpočeti poslovanje u našem gradu. Šta Vas je podstaklo da napravite tu sponu između ovog gigantskog proizvođača čelika i Šapca?
- Kao što sam već napomenuo, nama je izuzetno važno da gradimo svoju budućnost ovde. Da bi bili konkurentni moramo da imamo čelik. Svi naši proizvodi se od njega izrađuju. Imamo dugu i veoma uspešnu saradnju sa “Danieliem“ ne samo na istraživačkim i razvojnim projekatima, već kupujemo čelik od njih. Iz tih razloga sam se odlučio da im prenesem svoje utiske o Šapcu i ljudima koji ga vode i žive ovde. Istovremeno sam ih pozvao, da prilikom razmatranja mesta za investiranje, prvo posete Srbiju i Šabac. Bili su pozitivno iznenađeni, tako da sada u saradnji sa Gradskom upravom pokušavamo da ostvarimo da njihov dolazak ovde bude konačna odluka. To je jako bitno za “Veskovini grupu“, jer je od izuzetne važnosti za naše poslovanje da imamo ovde čeličanu ovde.
Izgradnja postrojenja Vaše buduće fabrike u Šapcu je u toku. Kada planirate da pokrenete proizvodnju?
- Kamen temeljac smo položili pre par sedmica. Već u novembru planiramo da završimo radove na izgradnji objekta i instalacijama. Zatim bi, korak po korak, dve po dve mašine uvozili iz Italije. Opremanje bi trebalo da bude gotovo do 1. marta 2013. godine, kada očekujemo pokretanje proizvodnje u Šapcu.
Koliko Šapčana će zaposliti “Veskovini grupa“?
- Kao što je poznato, trenutno je na obuci u Italiji 45 budućih radnika šabačkog postrojenja. Oni će biti baza naše proizvodnje ovde. Tokom sledeće godine, taj broj će se povećati na 60. Dalje angažovanje biće uslovljeno potrebama FIAT. Oni za sada proizvode između 15 i 17 hiljada vozila godišnje, ali prema očekivanjima njihovog menadžmenta, u Kragujevcu će se proizvoditi 200 i 300 hiljada automobila na godišnjem nivou. U tom slučaju, i kod nas će se stvoriti uslovi da uposlimo pune kapacitete fabrike u Šapcu, odnosno angažujemo oko 150 zaposlenih.
Imate li poruku za druge investitore koji se interesuju za ulaganje u Šabac? Šta im Vi preporučujete?
- Jedna od važnih stavki za uspešno poslovanje je auto put. Vrlo je bitno da se obezbedi prevoz kamiona. Od lokalnih vlasti smo čuli da je to bitan preduslov za dolazak i drugih investitora. S tim u vezi, dobili smo uverenje da će u skorijem vremenu kvalitetna veza Šapca sa auto putem biti uspostavljena. Atraktivnost Šapca i Srbije ispoljava se i u nižoj ceni električne energije i gasa nego u drugim delovima Evrope. Sve ovo će dosta uticati na konačnu odluku “Danielia“. Ukoliko se i oni opredele za Šabac, to će biti veliki benefit za “Veskovini“, ali i veliko ohrabrenje za ostale investitore da dođu u vaš grad. Dolaskom “Danielia“ ovaj grad će postati još atraktivnija destinacija.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa