10. maj 2012.10. maj 2012.

CER MAMI I OČEKUJE SVOJE ŠAPČANE

Planinarsko društvo „Cer“, 13.maja, promovisaće svoju novu stazu pod nazivom „Pohod cerskim manastirima“, koja će povezati manastire Čokešina, Radovašnica i Petkovica, a slikare i goste Vila Albedo povešće na Lipove vode
Za početke turizma u svetu, vezuje se ime Tomasa Kuka, koji je 1841. godine, u iznajmljenoj kompoziciji organizovao prevoz za 570 učesnika kongresa. Za Šapčane, prvi organizovan izlet bio je na Cer, a organizovalo ga je Društvo za unapređenje turizma u Podrinju, 13. maja 1934. godine. Izletnici su išli zaprežnim kolima do manstira Radovašnica, a odatle peške na Lipove vode.
Godine 1932. osnovana je Sekcija Društva Šapčana sa idejom unapređenja turizma, a 6.avgusta 1933. godine održana je konferencija predstavnika kulturnih i privrednih ustanova sa direktorima „Putnika“ iz Beograda, Novog Sada i Sarajeva. Tom prilikom definisan je pojam turiste, koji je glasio: „svaki čovek koji krene na put postaje turista“. Osnovano je Društvo za unapređenje turizma u Podrinju, a Šabac je od strane Uprave Drinske banovine proglašen za turističko mesto.
Šest decenija kasnije ““ 1990. godine, u Šapcu je osnovana prva turistička agencija „Interturs“, koja do danas uspešno radi. Godine 1996. osniva se Turistička organizacija, a 2006, Vila Albedo započinje svoju turističku priču kao prvo registrovano seosko turističko domaćinstvo na području Grada Šapca. U poslednjih nekoliko godina, pod pokroviteljstvom Grada Šapca u Pocerini su uređena dva turistička lokaliteta: okućnica Đakovića i Ašikov grob. Deo turističke ponude je i šetnja Šapcem u kojoj turistima stručni vodič sa ponosom može predstaviti svoj, danas uređen i ponovo lep grad, koji svoj identitet temelji na bogatom kulturnom nasleđu uz snažno praćenje kulturnih tokova i potreba savremenog doba.
Vratimo se sada osam decenija nazad ““ u 13.maj 1934. godine ““ prvom organizovanom izletu Šapčana. Predlažem da toga dana odemo na izlet na našu Cer planinu, čije su lepote, zajedno sa kulturno-istoriskim lokalitetima, značajan potencijal za razvoj turizma našega Grada.
Planinarsko društvo „Cer“, 13.maja, promovisaće svoju novu stazu pod nazivom „Pohod cerskim manastirima“, koja kreće od manastira Čokešina, preko Radovašnice, a završava se u manastiru Petkovica, gde će za izletnike biti organizovan ručak. Planirana kružna staza duga je 17 kilometara.
Vila Albedo za svoje goste, učesnike osmog slikarskog saziva, toga dana organizuje izlet na Cer (na Lipove vode), uz posetu i Ašikovom grobu.
Šapčani, vidimo se na Ceru, u nedelju, 13.maja.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa