22. februar 2024.22. feb 2024.
Dve decenije vernosti
BILO JE U GLASU – 19.02.1981.

Dve decenije vernosti

Ukazom Predsedništva SFRJ, Živadin Jovanović, ekonom FK Mačva iz Šapca, odlikovan je Ordenom rada sa srebrnim vencem.

Živadinova neizmerna ljubav prema šabačkoj Mačvi počela je još daleke 1931. godine kada je kao učenik abadžijskog zanata posmatrao prijateljsku utakmicu u Obrenovcu između domaćeg „Karađorđa“ i šabačke Mačve. Pobedila je Mačva sa 3:0, a njeni fudbaleri duboko su prionuli za Živadinovo srce. Životni put Živadina Jovanovića počeo je 1918. godine u Mesarcima. Od 1941. do 1945. bio je zarobljenik koncentracionog logora u Kemincu. Po povratku u Jugoslaviju osnovao je krojačku zadrugu „Prvi maj“ u Šapcu. Struku je delimično zamenio pre 22 godine kada je postao ekonom FK Mačva, gde se i danas nalazi.

-Fudbal lično nikada nisam igrao, ali celokupna moja porodica je fudbalska. Moj brat Veroljub bio je državni reprezentativac 1953. i 1954. godine i standardni prvotimac tadašnje Lokomotive iz Zagreba. Te i druge okolnosti imale su presudan uticaj na moju odluku da postanem ekonom šabačke Mačve. U Mačvi sam proveo najlepše godine života, Mačva je moja velika ljubav. Za mene je velika stvar što sam na neki način bio uključen u uspehe Mačvinih igrača.

Popularni ekonom Žića bio je i član uprave ovog kolektiva i predsednik FK Borac iz Šapca, a 1959. godine izabran je za počasnog predsednika ovog šabačkog kluba. Zbog svega ovoga ponosno pokazuje Orden rada.

-Eto, setili su se i mene, malog ekonoma jednog velikog kluba – kaže skromno Živadin Jovanović.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa