30. maj 2024.30. maj 2024.
Foto: Elixir Group

Foto: Elixir Group

Kako do održive poljoprivrede i dovoljnih količina hrane

Uskoro počinje proizvodnja kristalnih i tečnih đubriva u Srbiji

Zbog rasta globalne populacije održivost proizvodnje hrane dobija strateški značaj. Podaci Ujedinjenih nacija kažu da će do 2050. godine biti neophodno 70 odsto više hrane, a da će se globalna produktivnost poljoprivrede povećati čak za 50 procenata. U svetlu rastućih potreba za hranom, inovacije i nauka predstavljaju najbolji odgovor na jedan od najvećih izazova savremene poljoprivrede. Tržište mineralnih đubriva ubrzano se razvija kako bi se prilagodilo novim tehnologijama poljoprivredne proizvodnje i zahtevima za očuvanje životne sredine. Domaća Eliksir Grupa /Elixir Group/ investira u proizvodnju kristalnih i tečnih đubriva, što će dodatno osnažiti poziciju srpskog lidera u ovoj oblasti na svetskom tržištu i stvoriti šansu za zapošljavanje 200 do 300 radnika, pretežno inženjera svih struka
Krajem 2022. godine svetska populacija zabeležila je 8.milijarditog stanovnika planete. Projekcije su da će nas sredinom ovog veka biti oko 10 milijardi – najviše do sada! U skladu sa rastućim potrebama u proizvodnji hrane, samo efikasna upotreba biljnih hraniva poljoprivredu može učiniti održivom.

Ovo će dodatno usloviti i povećanje potražnje za đubrivima u budućnosti. U skladu sa tim proizvođači inoviraju ponudu kako bi podstakli rast u globalnoj industriji sredstava za ishranu bilja.

Tečna i kristalna đubriva su inovativni proizvodi i razvojni projekti koji će osnažiti poziciju domaćeg proizvođača Eliksir Grupe na svetskom tržištu. Ova kompanija u okviru investicionog ciklusa Prahovo 2027, koji uključuje više tehnološki povezanih projekata čija je ukupna vrednost preko 300 miliona evra, u okviru kompleksa hemijske industrije u Prahovu planira izgradnju fabrike za proizvodnju kristalnog vodotopivog đubriva mono-amonijum fosfata (MAP), u saradnji sa nemačkom kompanijom K+S, liderom u proizvodnji i distribuciji kalijumove komponente. Takođe, planirana je i izgradnja fabrike za proizvodnju tečnih i vodorastvornih praškastih đubriva.

O ovim inovativnim proizvodima i njihovoj ulozi u savremenoj poljoprivredi razgovaramo sa senior produkt menadžerom Dejanom Jocićem i menadžerom agronomske podrške u prodaji Eliksir Grupe Milanom Vujićem.

Prema Jocićevim rečima, kristalna đubriva su hraniva visoke čistoće, u obliku su kristala i u potpunosti rastvorljiva u vodi bez ostataka. Tečna kompleksna đubriva predstavlju vodene rastvore ili emulzije u kojima se nalaze već rastvorena hraniva, odmah dostupna biljkama.

senior produkt menadžer Dejan Jocić, Foto: Elixir Group


- Korišćenje kristalnih đubriva zahteva primenu posebnih sistema, pa su uglavnom ograničena na upotrebu u visoko profitabilnim usevima. Koriste se kroz sisteme za fertigaciju „kap po kap“ u povrtarskoj i voćarskoj proizvodnji, kao i u savremenim sistemima kao što je hidroponija – ukazuje senior produkt menadžer Eliksir Grupe.

Zahvaljujući tečnom obliku nisu neophodni vlaga u zemljištu ili atmosferske padavine kako bi došlo do otpuštanja hraniva, kao kod granulisanih formi. Ovo je ključan razlog za njihovu primenu imajući u vidu sve veće klimatske izazove sa kojima se suočava poljoprivredna proizvodnja


On objašnjava da tečna kompleksna đubriva imaju univerzalniju primenu. Zahvaljujući nizu prednosti predstavljaju dobru alternativu ili dopunu standardnim granulisanim đubrivima koja imaju mnogo širu primenu u poljoprivrednoj proizvodnji. Hraniva u tečnim kompleksnim đubrivima su potpuno vodorastvorljiva i u tečnom obliku što omogućava da ih biljke odmah usvoje.

- Zahvaljujući tečnom obliku nisu neophodni vlaga u zemljištu ili atmosferske padavine kako bi došlo do otpuštanja hraniva, kao kod granulisanih formi. Ovo je ključan razlog za njihovu primenu imajući u vidu sve veće klimatske izazove sa kojima se suočava poljoprivredna proizvodnja.

Iskorišćenje hraniva je i do 60 odsto više kod ovih đubriva u odnosu na granulisana, pored toga imaju i veću pokretljivost u zemljištu. Tečna kompleksna đubriva se mogu mešati sa drugim đubrivima, što pruža mogućnost precizne primene neophodnih hranljivih elemenata na osnovu analize zemljišta i preciznih potreba biljaka za nutrijentima – ističe Jocić.

Kako navodi, kombinacija ortofosfornog i visokog udela polifosfatnog oblika fosfora (60 do 70 odsto) koji su karakteristika ovih đubriva, značajno umanjuje mogućnost blokade fosfora bilo da se radi o alkalnom ili kiselom tipu zemljišta. Polifosfatni deo tečnog kompleksnog đubriva ima osobinu da „helatizira“ mikroelemenate, pa pored mogućnosti mešanja sa njima, dovodi i do njihove deblokade i oslobađanja iz zemljišta.

- Tečna kompleksna đubriva se mogu primenjivati na svim tipovima zemljišta, neposredno pred setvu ili sadnju. Njihove karakteristike omogućuju primenu po celoj površini, u redove pored ili u red gde se nalazi biljka, predsetveno i pred sadnju, u prihranama, kroz sisteme za navodnjavanje, kao i folijarno, preko lista – ukazuje naš sagovornik i kao prednost tečnih đubriva navodi olakšanu primenu, uštedu radne snage, mogućnost kombinovanja sa drugim agrotehničkim merama. Takođe, u planu je proizvodnja ovih đubriva i u potpuno vodorastvornoj praškastoj formi, što olakšava transport i distribuciju.


Prema rečima menadžera agronomske podrške u prodaji Milana Vujića, kristalna đubriva su dugo u upotrebi širom planete, a potražnja za njima se iz godine u godinu povećava. Najviše se koriste u povrtarstvu, voćartvu i hortikulturi. Tečna kompleksna đubriva, iako se pominju od šezdesetih godina prošlog veka, postaju sve aktuelnija zbog svojih brojnih prednosti. Upotrebljavaju se najviše u zemljama koje su i proizvođači, ali i onima koje primenjuju najmoderniju tehnologiju u poljoprivrednoj proizvodnji. Najviše su zastupljena u Sjedinjenim američkim državama, Kanadi, Rusiji i Kini.

Upotrebom tečnih đubriva prinosi su i do 70% veći, i zato broj zemalja i proizvođača stalno raste.

- Trendovi u poljoprivrednoj proizvodnji ukazuju na to da će se u narednim godinama dodatno povećavati potražnja za tečnim đubrivima, koja je i sada veća od njihove ograničene ponude na tržištu. Težnja poljoprivrednih proizvođača je da precizno doziraju potrebna hraniva u tačno određenim vremenskim intervalima baziranim prema potrebama biljaka, kao i da primenom tečnih komleksnih đubriva, uz manju količinu hraniva iz efikasnijih izvora, ostvare iste ili bolje rezultate u proizvodnji – ističe Vujić.

menadžer agronomske podrške u prodaji Milan Vujić, Foto: Elixir Group


On ocenjuje da budućnost poljoprivrede leži u što preciznijoj primeni mineralnih đubriva, gde primenu treba prilagoditi zahtevima biljaka, agrohemijskim karakteristikama zemljišta, agrotehničkim merama, lokalnim klimatskim faktorima i ostalim uslovima. Cilj poljoprivredne proizvodnje u budućnosti će biti maksimalni prinosi po jedinici površine, uz uštedu na svim inputima u kojima ishrana biljaka značajno učestvuje.

Budućnost poljoprivrede leži u što poreciznijoj primeni mineralnih đubriva, gde primenu treba prilagoditi zahtevima biljaka, agrohemijskim karakteristikama zemljišta, agrotehničkim merama, lokalnim klimatskim faktorima i ostalim uslovima


- U Evropi već postoji niz ograničenja u primeni pojedinih vrsta đubriva koja su uvedena pre svega usled njihove neracionalne i prekomerne primene. Slična situacija je i u ostalim zemljama na svetu, jer je takva primena ekološki neodrživa. Sa druge strane, fosfor je neobnovljiv prirodni resurs. Predviđa se da su poznate globalne rezerve fosfora ovim tempom eksploatacije ograničene do 2050. godine. Smanjenje prekomerne upotrebe kroz primenu efikasnijih hraniva kojima se postižu isti ili veći poljoprivredni prinosi, upravo su cilj kojem teži moderna poljoprivredna proizvodnja – kaže Vujić.


Naši sagovornici naglašavaju da kompanija Eliksir planira razvoj novih kristalnih, tečnih i praškastih proizvoda za ishranu bilja koji će odgovoriti na pomenute zahteve održive i regenerativne poljoprivrede. U planu je proizvodnja kristalnog mono-amonijum fosfata (MAP) koji sadrži 12 odsto azota i 61 odsto fosfora (NP 12:61), kao i tečnih kompleksnih đubriva: amonijum polifosfata koji koji će se proizvoditi u dve formulacije koje takođe sadrže azot i fosfor (NP 10:34 i NP 11:37) i pored tečne biće dostupne i u praškastoj formi.

U Eliksiru su uvereni da će novi proizvodi doprineti održivosti poljoprivrede i usvajanju novih znanja i praksi. Primena novih tehnologija u proizvodnji u Eliksir Prahovu otvoriće 200 do 300 novih radnih mesta. Pored brojnih operativnih pozicija, najveći fokus će biti na zapošljavanju inženjera svih struka i ekspertiza, koji će imati priliku da prođu obuke za rad sa najsavremenijim tehnologijama, od kojih će neke prvi put biti primenjene u ovom delu Evrope. Sve ovo dodatno će doprineti razvoju Istočne Srbije i Negotinske krajine, kažu u ovoj kompaniji koja svoje proizvode već plasira na tržištima preko 80 zemalja u celom svetu.
PR

Najnoviji broj

11. jul 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa