30. maj 2024.30. maj 2024.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

46. „LAZINI DANI“ ODRŽANI U ŠAPCU

Akcenat na kardiologiji

Šabac je u četvrtak i petak bio domaćin 46. „Lazinih dana“, stručnog skupa namenjenog lekarima, farmaceutima, biohemičarima i stomatolozima. Događaj, koji se tradicionalno održava tokom dva dana maja, počeo je polaganjem venaca na spomenik dr Lazi K. Lazareviću u Gospodar Jevremovoj ulici.
Tokom ova dva dana brojni eminentni stručnjaci održali su predavanja iz svojih oblasti. Akcenat je stavljen na kardiologiju, ali teme su bile i iz oblasti ginekologije, psihijatrije i drugih oblasti medicine.

prim. dr Ljiljana Stanimirović, Foto: "Glas Podrinja"


-Ove godine smo se potrudili da budu zastupljene teme iz različitih oblasti, ali akcenat će biti na kardiologiji i internoj medicini. Naš sugrađanin prof. dr Rade Babić govorio je o perspektivi šabačke kardiologije i novinama koje nas očekuju. Inače, Laza Lazarević zavređuje dosta više od ova dva dana, zbog toga što je ovom gradu, okolini, ali i svetu, ostavio nešto neprocenjivo. Ostavio je “Lazarevićev znak“ u oblasti neurologije i psihijatrije, ali i književna dela koja su ispisana njegovim iskustvima iz kojih se i danas mnoge stvari mogu naučiti, navela je prim. dr Ljiljana Stanimirović predsednica Srpskog lekarskog društva Podružnice Šabac i dodala da su pored naučnog dela imali i deo posvećen književnom stvaralaštvu Laze K. Lazarevića.

dr Slobodan Popović, Foto: "Glas Podrinja"


Direktor Opšte bolnice “Laza K. Lazarević“ Šabac podsetio je da je velikan i sugrađanin po kom i ustanova koju zastupa nosi ime, pored toga što je bio veliki lekar i književnik bio i veliki rodoljub.
-Od 40 godina, koliko je živeo, 11 godina se bavio intenzivnom medicinom. Stao je rame uz rame sa najvećim imenima svetske medicine. Čuvamo i negujemo njegov lik i delo baš na ovom naučnom skupu. Tokom dva dana bilo je interesantnih i zanimljivih stručnih predavanja i imali smo priliku da čujemo izuzetne profesore i stručnjake, rekao je dr Popović.

dr Aleksandar Pajić, Foto: "Glas Podrinja"


Na otvaranju skupa govorio je i gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić. Tom prilikom je izrazio uverenje da je ovo prilika da se razmene stručna iskustva i usvoje nova znanja.

Foto: "Glas Podrinja"


-Ponosan sam što naš velikan u oblasti književnosti, a pre svega medicine, dr Laza K. Lazarević kroz ovakvu manifestaciju živi sve ove godine. Opšta bolnica Šabac i dr Slobodan Popović, kao i Podružnica Srpskog lekarskog društva dr Ljiljana Stanimirović organizuju ovo na dobar način. Odziv i naših zdravstvenih radnika, ali i iz cele Srbije, kao i profesora koji žele da prenose svoje znanje našim lekarima je bio odličan. Zdravlje Šapčana je među prioritetima Grada Šapca i ovo je jedan od načina da ga unapredimo, rekao je gradonačelnik Pajić.
M.M.

Najnoviji broj

11. jul 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa