20. jun 2024.20. jun 2024.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

SMOTRA KUĆNIH LjUBIMACA U SREDNjOJ POLjOPRIVREDNOJ ŠKOLI

Lepota različitosti

Kao povod da organizujemo jedan ovakav događaj iskoristili smo to što ove godine obeležavamo 120 godina naše škole. Odziv je izuzetno veliki i veoma smo zadovovoljni, pogotovu zato što ovo privi put organizujemo
Smotra kućnih ljubimaca u subotu je prvi put održana u Srednjoj poljoprivrednoj školi sa domom učenika. Na Smotri je učestovalo oko stotinu ljubimaca svih vrsta. Birani su najšarmantniji, a svaki učesnik je dobio simboličnu nagradu.

-Kao povod da organizujemo jedan ovakav događaj iskoristili smo to što ove godine obeležavamo 120 godina naše škole. Odziv je izuzetno veliki i veoma smo zadovovoljni, pogotovu zato što ovo privi put organizujemo. Drago nam je da su se sugrađani odazvali našem pozivu u ovako velikom broju i nadamo se da su svi podjednako uživali. Odazvali su se i naši učenici i profesori, a tu su i naši zaposleni koji su po struci veterinari i koji su na raspologanju svima koji imaju neku nedoumicu u vezi sa ishranom, negom ili lečenjem, navela je Dragica Stanković, profesor SPŠ.

Boško, Foto: "Glas Podrinja"


Ljubimci su bili podeljeni u četiri kategorije: mali psi, veliki i srednji psi, ptice i neobični kućni ljubimci. Tako su se na smotri na jednom mestu našli i jedno prase, piton, harisov jastreb, bubo bubo sova, mačke, ptice, zečevi, kornjače, veliki psi i mnogo malih pasa.

Porodica Rapkić, poznata u Šapcu po uzgoju ptica grabljivica, donela je na Smotru Harisovog jastreba i bubo bubo sovu.

Katarina Rapkić, Foto: "Glas Podrinja"


-Harisov jastreb je ptica iz Čilea, a doveli smo i bubo bubo sovu koja je najveća na svetu, raste do 80 centimetara u visinu i raspon krila joj je 1,8 do 2 metra, objasnila je Katarina Rapkić, a ptice su izazvale veliko interesovanje posetilaca.

Verovatno najzanimljiviji ljubimac bio je Gedža, domaće belo prase, koje su vlasnici prošetali na povodcu i sa crvenom mašnom. Nadamo se da će Gedža imati više sreće od svojih srodnika i da, kad poraste, neće završiti na ražnju.

Gedža, Foto: "Glas Podrinja"


-Ćerka ide u Srednju poljoprivrednu školu, na smeru je veterinarski tehničar i prijavila je prase. Imamo ih više, a ovaj kog smo doveli ja najsitnije i zove se Gedža, rekla je vlasnica praseta Slađana iz Livada.

Jednogodišnja Irina dovela je par meseci mlađu drugaricu pekinezerku Žozefinu. Žozefina se za Irinom kotrljala na svojim malenim invalidskim kolicima. Porodica Gojković nije odustala od svog ljubimca ni kada su shvatili da neće biti kao ostali psi. Kažu da briga o invalidnom psu nije tako teška i da ljubav sve rešava, a na Smotru su došli između ostalog i zbog toga da bi popričali sa još veterinara i videli da li Žozefini mogu još nekako da pomognu.

Irina i Žozefina, Foto: "Glas Podrinja"


-Rođena je zdrava i sve je normalno bilo, međutim, nakon prve vakcine nešto se desiloi počela je da vuče zadnje noge. Išla je na terapije, posle kojih bude malo bolje, ali ne može da koristi noge. Ne znamo da li je deformitet ili je prilikom vakcine došlo do neke povrede kičme, kaže Irinina mama Marijana Gojković iz Šapca.

Na izložbi je bilo i nekoliko mačaka. Pored domaćeg mačka Srećka, koji nije bio raspoložen za izlazak iz transportera, pozirala je i jedna pedigrirana bengalska mačka.

-Bengalska mačka nastala je ukrštanjem azijskog leoparda i domaće mačke ‘80-ih godina prošlog veka, tako da je to relativno mlada rasa. Jako su inteligentne, karakteristične su po svilenkastoj dlaci koja ima zlatan sjaj. Veoma su aktivne, 20 sati dnevno, otvaraju vrata i fioke, skaču na regale, kaže Tanja, odgajivač bengalskih mačaka iz Šapca.

Loptasta pitonka Zoka strpljivo je pozirala u rukama svoje vlasnice Helene, ali i drugih posetilaca koji su imali hrabrosti da joj priđu. Najzanimljivija je bila deci, koja su, bez usađenih predrasuda, želela da se poigraju sa njom.

Helena i Zoka, Foto: "Glas Podrinja"


-Idem u ovu školu i stanujem u Domu, tako sam dovela svog ljubimca. Oduvek sam želela da imam zmiju i tata mi je ispunio tu želju i kupio mi je nju kada sam imala šest godina. Sada imam dva pitona, kaže Helena iz Gornjeg Milanovca.

Iako su organizatori birali najšarmantnije u svim kategorijama smatramo da su svi pobednici, pa i oni koji nisu učestvovali, nego su samo došli da podrže ovaj događaj.
M.M.

Najnoviji broj

18. jul 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa