14. jun 2012.14. jun 2012.
ZA “GLAS PODRINjA“: DR MILICA DELEVIĆ, DIREKTORKA KANCELARIJE ZA EVROPSKE INTEGRACIJE

BUDUĆNOST SRBIJE JE U EVROPSKOJ UNIJI

Izgradnja demokratskih institucija, jača regionalna saradnja i održavanje mira i stabilnosti u okruženju osnovne su karakteristike procesa približavanja Srbije Evropskoj uniji, smatra prof. dr Milica Delević, direktorka vladine Kancelarije za evropske integracije. Ona navodi da se ispunjavanjem kriterijuma koje je Srbiji postavila Evropska unija stiču uslovi ekonomskog i društvenog napretka države, uključujući pri tom i razvoj lokalnih samouprava
Godine izolacije, ratovi, ekonomsko i moralno posrtanje zemlje stvorili su specifične uslove koje Srbija treba da prevaziđe na putu ka evropskoj porodici naroda. Jačanje institucija, razvoj civilnog društva i bolja regionalna saradnja samo su neki od uslova koje je potrebno ispuniti kako bi se ublažili negativni efekti prošlosti.
- Svaka zemlja ima specifičan put ka Evropskoj uniji zato što u unutrašnjim političkim okvirima treba da ispuni kriterijume koji su predviđeni za članstvo. Srbija je deo regiona obuhvaćenog procesom stabilizacije i pridruživanja, čije su osnovne odlike podsticanje regionalne saradnje i ispunjavanje međunarodnih obaveza. Specifičan put Srbije u evro integracijama u velikoj meri uslovili su nasleđeni društveni i politički problemi. Tokom proteklih 12 godina oni su se manifestovali kroz odnose Srbije i Crne Gore u državnoj zajednici, probleme suočavanja sa prošlošću koji su bili oličeni u potrebi saradnje sa Haškim tribunalom i probleme u vezi sa pitanjem Kosova i Metohije - ističe prof Delević.
Posebno osetljivo pitanje u evrointegracijama upravo je odnos Beograda i Prištine. Prema rečima naše sagovornice, potrebno je nastaviti započete pregovore i dijalog, koji doprinosi normalnom životu ljudi, posebno na severu Kosova.
- Dokumenta Evropske unije, poput mišljenja Evropske komisije iz oktobra prošle godine i Saveta ministara iz decembra, sadrže preporuke o potrebi nastavka dijaloga Beograda i Prištine. Na osnovu toga, dobijanje statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji i zaključci Saveta Evrope ovo pitanje nedvosmisleno postavljaju kao prioritet, te se na osnovu toga očekuje primena svega što je dosadašnjim rundama pregovora i dijalogom dogovoreno. Zbog toga, sve ono što Evropska komisija i države članice kažu o dijalogu mi u potpunosti razumemo. To znači da će se u narednom periodu nastaviti razgovori koji bi trebali da omoguće rešenje pitanja iz oblasti telekomunikacija i energetike kao i podršku Euleksu da obavlja mandat na čitavoj teritoriji Kosova i Metohije ““ navodi prof. Delević.
Proces približavanja Evropskoj uniji, osim uređenog društva, nudi mogućnost korišćenja novčanih sredstava iz predpristupnih fondova, od čega direktnu korist mogu imati lokalne samouprave.
- Postoje tri najznačajnije grupe kriterijuma čijim se ispunjavanjem pruža mogućnost razvoja kako lokalnih samouprava, tako i čitave države. Ti kriterijumi su politički, ekonomski i administrativni. Politički kriterijumi odnose se na vladavinu prava i poštovanje demokratskih principa i ljudskih prava. Ekonomski kriterijumi manifestuju se kroz stvaranje uslova za bolje privredno okruženje i unapređivanje tržišne privrede, dok se administrativni kriterijumi odnose na usvajanje i poštovanje evropskih standarda. Najveća šansa za razvoj lokalnih samouprava u procesu pridruživanja Evropskoj uniji leži u mogućnosti korišćenja sredstava iz predpristupnih fondova ove zajednice država. Ne treba zaboraviti, proces pridruživanja Evropskoj uniji ne zavisi samo od toga šta nama pruža Evropska unija, već, pre svega, od onoga što mi sami za sebe možemo da učinimo na tom putu ““ zaključuje prof. Delević.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa