28. jun 2012.28. jun 2012.
O UČITELjU STARE DRENOVAČKE ŠKOLE

JOVAN JOVANOVIĆ BIŠINAC EPISKOP ŠABAČKI I NIŠKI JERONIM

Potvrda o učiteljovanju Jovana Jovanovića Bišinca, potonjeg episkopa šabačkog i niškog Jeronima, u školi u Drenovcu je Akt iz 1846. godine u kojem je napisano: „Visokoslavnomu Popečiteljstvu ravosudija (Ministarstvo pravde-primedba priređivača). Načalničestvo okružija šabačkog izvestija: S indorzatom („in dorzo“latinski-„na poleđini“, primedba priređivača) visokoslavnog Popečiteljstva Pravosuđa snabdeveno, i s predpisanijem njegovim pod 18. pr. m. i god. ANo 5039. priposlato prošenije, predalo je Načalničestvo ovo Jovanu Jovanoviću učitelju Drenovačkom; o čemu ono vašepohvaljeno Popečiteljstvo odgovorom ovim pokorno izveštava. No 228, 19. januvarija 1846. u Šabcu, sekretar Radivoj Milovančević. Načalnik okružnij, major Dobrosav Zdravković.“ Druga potvrda o postojanju škole u Drenovcu i njenom lokalitetu 1846. godine je i zapis o učiteljovanju vladike šabačkog i niškog Jeronima u njoj. Drenovački sveštenik Jakov Jos. Čupić u „Vesniku srpske crkve“ iz 1904. godine piše: „Najzad na završetku da pomenemo i to: da je na mestu, gde je sadanja crkva, postojala prva škola drenovačka, u kojoj je učitelj bio čuveni Jovo Bišinac, potonji vladika niški Jeronim.“
Jovan Jovanović Bišinac, potonji episkop šabački i niški Jeronim, rođen je u Šapcu 1825. godine. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Šapcu i Beogradu. U Beogradu završava i bogosloviju. U čin đakona rukopoložen je 11. marta, za prezvitera, 29. juna 1850. posle čega dobija parohiju mišarsku. Ubrzo ostaje udovac te odlazi u Rusiju i završava Kijevsku duhovnu akademiju 1858. Po povratku iz Rusije, službovao je u Jagodini i Kragujevcu, odakle prelazi za rektora bogoslovije. 27. septembra 1877. godine izabran je za episkopa šabačkog. Zamonašen je u manastiru Rakovica (monaško ime Jeronim). Za episkopa je posvećen 2. oktobra 1877.
U toku sukoba državne vlasti sa mitropolitom Mihailom, episkop Jeronim je bio uz mitropolita. Razrešen je zbog toga uprave Eparhije šabačke 2. aprila 1883. Posle zatočeništva u manastiru Gornjaku, dobija dozvolu za odlazak u Francusku, odnosno Švajcarsku.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa