Info

13. februar 2025.13. feb 2025.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Petkom i nedeljom najbolja poseta

Mladi luk najavljuje proleće

Jutarnji mrazevi uticali na ponudu i potražnju na šabačkim pijacama
Na jednoj od šabačkih pijaca nekoliko najupornijih prodavaca i tek poneki kupac. I pored solidne ponude, prilično hladno vreme tokom prve polovine februara meseca, kažu prodavci, uticalo je da nema puno posetilaca.

Foto: "Glas Podrinja"


Najviše se prodaju krompir i luk, od voća jabuke. Na tezgama se mogu pronaći i med, rakija, suhomesnati proizvodi. Od sezonskog povrća - rani spanać i mladi luk najavljuju da se bliži proleće kada će i pijaca ponovo, sa lepšim danima, proraditi punim kapacitetom.

Foto: "Glas Podrinja"


Uglavnom se, u manjim količinama, kupuju neophodne potrepštine. Prodavci uglavnom nezadovoljni – kažu, kupaca nema, ili ih bude samo udarnim pijačnim danima i u vreme isplate penzija i plata. Ovih dana iako se mrznu pored robe dobro ušuškani, ističu da se mora raditi kako se ne bi „ispustile“ mušterije.

I najčešće su te stalne mušterije, komšije iz kraja po ovim jutarnjem minusu i jedini kupci.

Foto: "Glas Podrinja"


-Zbog visokih cena u trgovinskim lancima, kao potrošač nameravam da se bar povrćem i voćem snabdevam na gradskim pijacama. Izbor je veći nego u marketima ali smo navikli da u njima kupujemo i ono što se prodaje na pijaci, od proizvođača, seljaka, domaće i sveže. Ja planiram da menjam tu naviku i nadam se da će kupovina biti povoljnija naročito kad dođe proleće i tezge budu pune sezonskih proizvoda – kaže Jovanka K. iz Kamenjaka.

Foto: "Glas Podrinja"


Situacija nije posebno drugačija ni u gradskoj Tržnici, iako je prodavcima nešto lakše s obzirom da je zatvoren prostor pa iako nema grejanja, bar ne duva kao na otvorenim pijacama. Ni u njoj nisu sve tezge raširene ali se ipak može pazariti gotovo sve što spada pod sezonsko. Najviše je krompira, jabuka, luka starog i mladog po 70 dinara za vezu, spanaća, voća, turšije u kantama. Stigla je i listina koja se prodaje po 100 dinara za vezu od deset komada.

-Praziluk je 200 dinara kilogram, luk 120 koliko su i crna i bela rotkva. Kilogram cvekle košta 100 dinara, krompir takođe. Dvolitra ceđenog soka od paradajza je 400 dinara. Nema nešto kupaca, dosta je hladno – ističe Radenka iz Bogatića.

Radenka, Foto: "Glas Podrinja"


-Dunje, šljive bez košpica 500 dinara kilogram, jaja domaća, 30 dinara komad. Kupci znaju negodovati, kažu skupo, a recimo da daju svaki dan za cigarete toliko onda nije puno, a kad treba da se odvoji za ovo, onda skupo – kaže Mića Gajić iz Bogosavca.

Mića, Foto: "Glas Podrinja"


-Sve je domaće, moja bašta i radinost. Imam med, džem od šipka, domaću lozovaču, turšiju, kaurmu ali i kuvana jela – čorbast pasulj sa kobasicom i juneće škembiće, to su pravi specijaliteti.

Mara, Foto: "Glas Podrinja"


Litra čiste prepečinice je 1000 dinara. Moje mušterije znaju kakav je kvalitet proizvoda. Jeste hladno, ali dobro se obučem, malo prošetam oko tezgi da se ugrejem i prođe vreme, zaboraviš na hladnoću – navodi Mara vlasnica seoskog domaćinstva iz Klenka.


- Pošto živim u blizini Tržnice često tu kupujem, imam stalne prodavce kod kojih se snabdevam proverenim proizvodima. Na jednoj tezgi kupim sir, na drugoj krompir i šargarepu, na trećoj voće, znam da je sveže i da je kvalitetno a i može da se nađe povoljnije – navodi jedan stariji Šapčanin.
S.G.

Najnoviji broj

24. april 2025.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa