2. avgust 2012.2. avg 2012.
ISLAND

ZEMLjA U KOJOJ STANUJE SUNCE

U dva sata posle-podne letimo za Kopenhagen.
Posle kraćeg leta presedamo u avion za Rejkjavik, glavni grad Islanda, najsevernije evropske zemlje. Oko devet sati uveče (a veče ne dolazi), dobijamo posluženje, a potom tanku vunenu ćebad zbog svežeg atlanskog vazduha koji se probija i kroz metal avionskog zida... i još nešto se probija kroz avionske prozore. Blještavi i jaki zraci sunca koji nas neprestano prati. U zenitu je, a ponoć uveliko prošla i mnogi već spavaju. Nebo boje indiga, čisto kao kristal, dodaje sjaj toj neviđenoj sunčanoj svetlosti. Let je trajao 3,5 sati ““ nisam odremala jer je sve vreme sijalo sunce. Sijalo je i kad smo sleteli,i kad smo se smestili u hotelsku sobu, i kad smo izašli u kratku šetnju na temperaturi od 15C. I kad nam je devojka obrijane glave i nebesko-plavih očiju, donela voće.Dva sata posle ponoći,a sunce sija li sija!Neprestano svih 24 sata!
Sad znam gde Sunce stanuje! Iznad najsevernije naseljenog ostrva u Evropi - iznad leda, snega, vulkana, lave, iznad glečera (a kako u isto vreme „stigne“ i kod nas?)...
„Dragi putnici, uskoro slećemo...“ oglasi se pilot.
Putnika koji prvi put sleće na ostrvo lave, leda i snega zbune beskrajna polja ljubičastog cveća ““ LUPI, ukrasa surovih predela, obale jezera, potoka i oštrih litica islandskih klisura.
Stigli smo u zemlju u kojoj zimi nema dana ““ a leti nema noći!
„Golden daj!“, dobar dan nam želi gospođa Haftis, naš islanski vodič. Isto to želi nam i vozač Sigurson, koji će narednih desetak dana sasvim opravdati svoje prezime. Sigurno i pažljivo nas je vozio od severa do juga zemlje...
Island je tektonsko-vulkanskog porekla. Nastao je pre 17 miliona godina. Površina mu je 102 hiljade kv.km. Grci su ga prvi otkrili u 4-om veku dok su istraživali oblast Severnog mora. Do tada je Island bio potpuno nepoznat, izolovan i bez stanovnika.

Najnoviji broj

9. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa