27. avgust 2009.27. avg 2009.
U ŠAPCU POVEĆAN BROJ LICA U STANjU SOCIJALNE POTREBE

KRIZA REGRUTUJE NOVE SIROMAHE

Najteže su pogođena lica u stanju socijalne potrebe, koja iz gradske kase u proseku dobijaju 1500 dinara mesečno. Za golo preživljavanje u prošloj godini jednokratnu pomoć iskoristilo 1649 ljudi
Dve narodne kuhinje rade u Šapcu. Jedna je u prošloj godini „gostila“ 597 korisnika. Danas ih je više. Kriza svakodnevno „regrutuje“ nove siromahe. Većina su korisnici materijalnog obezbeđenja, osim ako za to ne postoje neke zakonske prepreke. Narodne kuhinje su im najsigurniji dom za preživljavanje.
- Broj korisnika materijalnog obezbeđenja varira. U junu ove godine zabeležili smo 933. Kad nastupe sezonski radovi u junu, julu i avgustu, ovaj broj opadne, kaže Ljubica Žuržinović, sociolog u Centru za socijalni rad u Šapcu.
Dosta radnika je posle privatizacija ostalo bez posla. I oni su se pridružili velikom broju onih koji „krpe kraj s krajem“. Na evidenciji nezaposlenih u Šapcu, Vladimircima, Koceljevi i Bogatiću je u ovom momentu 19.359 lica. Od toga samo u Šapcu je 13.486. Najviše ih je sa srednjim trogodišnjim obrazovanjem 4.237. Slede ih oni sa četvrtim stepenom stručnosti, kojih je 3.636. Među svim kategorijama onih koji traže posao najviše je žena.
- Otuda mnogobrojni programi i subvencije za rešavanje problema nezaposlenosti. To je goruće pitanje i treba mu posvetiti najviše pažnje, tvrdi Žuržinović...

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa