Info

4. septembar 2025.4. sep 2025.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

ZDRAVI PROIZVODI IZ DOBRIĆA

Ljubav prema prirodi u teglici i buketu

Karakteristično za Dušanove džemove je to što u njima nema šećera, konzervansa, niti aroma, samo 100 posto voće. Ono što je počelo kao eksperiment za ličnu upotrebu brzo je preraslo u proizvod koji je našao put do trpeza
Dvadesetsedmogodišnji Dušan Pantelić iz Dobrića uspešan je student biologije na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu i pred njim je završetak integrisanih master studija za profesora biologije. Iako mu je želja da predaje, poslednjih godina razvio je još jednu veliku ljubav - pravljenje zdravih džemova i jestivih buketa, po kojima polako postaje prepoznatljiv.

Karakteristično za Dušanove džemove je to što u njima nema šećera, konzervansa, niti aroma, samo 100 posto voće. Ono što je počelo kao eksperiment za ličnu upotrebu brzo je preraslo u proizvod koji je našao put do trpeza.

-Sve je krenulo iz lične potrebe da dođem do namirnica za koje sam siguran da su zdrave i kvalitetne. Tako sam istraživao recepturu i došao do spoja urmi i voća, bez dodatka šećera, aroma, konzervansa ili sredstava za želiranje. Mama pravi džemove na tradicionalan način, sa šećerom, ali kod kuće rado jedu i ove moje, kaže Dušan.

Foto: Glas Podrinja


Njegovi džemovi sadrže isključivo voće i sok od limuna, kako bi mogli duže da traju. Za sada ih pravi u sedam ukusa, a pored tradicionalih ukusa tu su i sprecifične kombinacije.

Na početku sam mislio ko će šta reći, ali sada mi to više nije važno. Sve radim iz ljubavi, a počeo sam iz ljubavi prema sebi, želeo sam da za sebe pripremim nešto lepo i zdravo, a sada želim to i sa drugima da podelim


-Imam sedam ukusa: pomorandžu, malina, kupina, šljiva, jagoda, smokva, kajsija, a imaću i krušku.

Pravim kombinacije, u jagodu dodajem i čija semenke, u šljivu kakao, a u smokvu orahe i u krušku lešnike. To su ukusi za koje smatram da se slažu, a prihvatili su ih i svi koji su probali. Sve je od mog voća, kupujem samo urme i pomorandže. Posle kuvanja ide sterilizacija teglica i pasterizacija kako bi se duže održao džem. Uradio sam i nalepnice, tako da imam kompletan proizvod, navodi Dušan.
Prvi put ih je izlagao na Noćnom bazaru u Novom Sadu, zajedno sa novogodišnjim vencima od prirodnih materijala, i od tada sve češće dobija porudžbine. Najviše ih prodaje preko svog Instagram profila bazart.ns i šalje brzom poštom, a u Novom Sadu, Beogradu i Šapcu ih lično dostavlja.

Foto: Glas Podrinja


-Novi Sad je zahvalniji i otvoreniji grad za ovakve proizvode. Više je ljudi i više interesovanja. Kada kuvam za sebe u Novom Sadu ne koristim ni šećer, ni belu so, ni belo brašno, beli pirinač, ni suncokretovo ulje. Kada dođem kući sve to jedem, jer ne mogu očekivati da se cela porodica prilagodi meni. Teško mi je bilo da nađem nešto zdravo u prodavnicama, čak iako se predstavlja kao zdravo, zbog toga sam hteo i drugima da ponudim nešto provereno, kaže Dušan.

Pored teglica u kojima se kriju neobične voćne mešavine, Dušan je poznat i po svojim jestivim buketima. Voće, cveće i trake spaja u kompozicije koje izgledaju kao pravi cvetni aranžmani, ali sa jednom razlikom, one mogu da se pojedu.

Za jedan buket treba oko sat i po do dva. Pravim od voća, suvog voća i cveća. Buket može da stoji nekoliko dana. Svaki je unikatan. Počeo sam da ih pravim pre nekoliko godina, ali sam ih poklanjao sestri i drugaricama, a kasnije sam tek došao na ideju da bih mogao da ih prodajem


-Jestive bukete radim po narudžbini. Za jedan buket treba oko sat i po do dva. Pravim od voća, suvog voća i cveća. Buket može da stoji nekoliko dana. Svaki je unikatan. Počeo sam da ih pravim pre nekoliko godina, ali sam ih poklanjao sestri i drugaricama, a kasnije sam tek došao na ideju da bih mogao da ih prodajem, kaže Dušan.

Ističe da su mu biljke i hrana najveća strast, ali tu su i putovanja odakle donosi biljke koje sadi u svoje dvorište, ali i prirodne materijale za svoje proizvode.

Foto: Glas Podrinja


-Već 15 godina sakupljam sukulente, to su kaktusi i agave primarno. Imam blizu 500 biljaka, neke su u saksijama, a neke direktno u zemlji. Praktične su za održavanje, otporne, oko njih nema velikih ulaganja ni posla. Kada ja nisam tu o njima brine mama. Svuda sam ih nabavljao. Gde god odem donesem neku biljku. Imam čak agave sa Azorskih ostrva i kaktuse sa Malte koje su mi doneli prijatelji. Volim da putujem i uvek sa putovanja donosim i nešto što ću kasnije iskoristiti kao materijal za pravljenje buketa ili ukrasnih venaca. Nedavno sam sa Durmitora doneo šišarke i mahovinu, sa mora školjke. Od prirodnih materijala sam pravio i ukrase za jelku, ukrasne svećice. Nove ideje se uvek pojavljju. Volim da mi i putovanja budu što više povezana sa prirodom, tako da planinarim, kampujem, priča Dušan.

Zimus je kupio i dehidrator i sada dehidrira voće, koje onda bude kao čips. Sada ima ideju da pravi i voćne čajeve. Takođe, dehidrira i čeri paradajz. Na imanju u Dobriću gaji 18 vrsta paradajza, polovina toga je čeri.

-Na početku sam mislio ko će šta reći, ali sada mi to više nije važno. Sve radim iz ljubavi, a počeo sam iz ljubavi prema sebi, želeo sam da za sebe pripremim nešto lepo i zdravo, a sada želim to i sa drugima da podelim, ističe Dušan.

Veliku podršku dobija i od Danijele Aleksić i Udruženja mladih ekologa. Svojim dugogodišnjim iskustvom u proizvodnji i plasmanu domaćih proizvoda Dušanu pomaže dragocenim savetima.
M.M.

Najnoviji broj

23. oktobar 2025.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa