29. novembar 2012.29. nov 2012.
ISPUNjENO ZAVEŠTANjE

PAMTIĆE NAS PO DOSTOJEVSKOM

U prepunoj sali Biblioteke šabačke, prošlog četvrtka, promovisana je nova knjiga - „Dostojevski - Knjiga o Isusu Hristu“, koju je u izdanju IK „Glas Crkve“, priredio protođakon Ljubomir Ranković
Veče je otvorila Sonja Bokun, direktorka Biblioteke, koja je, između ostalog, rekla:
- Pitanja koja muče čoveka, pitanja života i smrti, dobra i zla, istine i laži, ljubavi i mržnje, neba i zemlje, pravde i nepravde, čoveka i Boga, u hrišćanskoj civilizaciji daje istina o Bogočoveku, istina o Isusu Hristu. Motiv hrišćanstva i Isusa Hrista je vrlo čest u delima F.M.Dostojevskog. Zahvaljujući činjenici da je moguće pronaći paralelu između Biblije i stvaralaštva Dostojevskog, protođakon Ljubomir Ranković je sačinio ovu knjigu, koju možemo da čitamo onako kako smo čitali Hazarski rečnik, od početka, sredine, ili sa kraja. Zahvaljujući IK „Glas Crkve“ koja je u misiji kulture SPC, na ponos i radost u našem gradu, imamo i knjigu koju je mogao da priredi samo neko ko je objavio Sabrana dela Dostojevskog, neko ko je teolog, uzimajući iz dela pisca motive o Hristu i hrišćanstvu, praveći i grafički pandan sa parabolama iz Biblije.
I zaista, od preko 20.000 stranica koje čini stvaralaštvo najvećeg maestra pisane reči, protođakon je pažljivo i strpljivo izdvojio 360 onih koje govore o Spasitelju, sa adekvatnim, propratnim delovima iz Starog i Novog zaveta. Knjiga je podeljena u sedam poglavlja: Isus Hristos, Rođenje Isusovo, Čovek ““ vrline i svojstva, Crkva, Porodica, Veliki Inkvizitor i Narod je telo Božje, od kojih mu je najdraži poslednji deo, jer, kako je rekao - „Crkva će dugo, do kraja vremena učiti od Dostojevskog šta je zapravo narod. Narod je crkva“. Na kraju ovog dela, nailazimo na devet knjiga koje su pravi dragulji Biblije, a koje su u celini štampane u ovom izdanju ““ Knjiga o Ruti, o Jestiri, Pesma nad pesmama, Knjiga proroka Jone, Poslanica Rimljanima, Efescima, Kološanima, Filimonu i Prva Petrova poslanica.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa