20. decembar 2012.20. dec 2012.

HILANDARSKI KALENDAR U LEPOTI SVETINjE

Iz štampe je izašao tradicionalni, šesti Hilandarski kalendar. Autor ovog jedinstvenog štampanog zdanja, svojevrsnog izdavačkog poduhvata, zapisa vremena u godini pred nama, 2013-toj, a u vekovima srpske svetinje na Atosu, dipl. ing. Janko Novaković iz Šapca nastavio je da objavljuje nove fotografije najsvetijih i najlepših mesta Hilandara, ali iz novih uglova i sa novim detaljima. Fotografije su nastale u septembru ove godine. Na ovogodišnjem kalendaru one su u prvom planu. Osim lepote slike, na snimcima se oseća duhovnost autora u trenutku kada su fotografije nastajale, i zbog toga one imaju posebnu umetničku dimenziju. U stvari, svaka od 13 fotografija (sa naslovnom i za svaki mesec po jedna), kao malo umetničko delo, priča svoju priču o duši Hilandara. Fotografija za april, na primer, daje prikaz zelenila atoskog, iz koje se razliva obnovljena, u plavini osvetljena, srpska svetinja.
Uvek svoj i originalan: sa ikonom svetitelja kome je taj datum posvećen, u svakom danu 2013. godine, sa jasno obeleženim praznicima, danima posta, mesečevim menama i drugim osobenostima, Hilandarski kalendar i u ovom izdanju donosi, uz nove, datume starog srpskog kalendara.
Kalendar Janka Novakovića, večnog zaljubljenika u svaku stopu zemlje, kamena, duha i svekolikog vremena srpske svetinje na jonskom moru, koji je u javnosti već oživotvoren kao HILANDARSKI KALENDAR, šestim izdanjem nastavlja misiju upoznavanja vernika i svih ljudi dobre volje u Otadžbini, sa svetim znamenitostima, ali i sa obnovom Hilandara od velikog požara 2004. godine. To je autorova misija, to je, kako gospodin Novaković i shvata, njegov sveti zadatak. Zato se već šest, i svih narednih godina, dokle god bude trajala obnova, na fotografijama može da vidi napredak u obnovi vekovnih zdanja i znamanitosti jedinog srpskog manastira na Svetoj Gori.
Hilandarski kalendar je urađen na izuzetnom papiru tako da podseća na pergament, sa bogatim, a smirenim koloritom, sa gotovo neposrednim doživljavanjem srpske atoske svetinje. Kako reče jedan monah: „i bez osnovne namene obaveštavanja, bio bi, sa svojim fotografijama, lep predmet u svakom domu pravoslavnog vernika i svih onih koji se osećaju ponosnim što su srpskog roda“.
Hilandarski kalendar je blagoslovio Njegovo preosveštenstvo, episkop šabački, gospodin Lavrentije, a može se nabaviti u svakom prodajnom mestu Srpske pravoslavne crkve u Šapcu.

Najnoviji broj

9. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa