20. decembar 2012.20. dec 2012.
MAČVANSKO STOČARSTVO U KRIZI

SVE MANjE TOVLjENIKA

Pored destimulativnih cena, sporih i nesigurnih subvencija, ove godine stočarima dodatno opterećenje učinila dugotrajna suša. Stočna hrana na kašičicu
Ako je verovati statistici, najviše zbog nesređenog tržišta broj stoke u Srbiji godišnje opada, istina sporo ali sigurno po dva tri odsto. Takav, negativan trend prisutan je i na prostorima opštine Bogatić, čiji stočari su tradicionalno poznati po velikoj proizvodnji. Primera radi dvadesetak domaćinstava u Salašu Crnobarskom tove u turnusu oko 400 komada svinja. Ta i tolika proizvodnja je ove godine dodatno ugrožena dugotrajnom sušom, koja je desetkovala prinose prvenstveno kukuruza i soje.
- Letos nije palo ni kap kiše, kad je kukuruzu bila najpotrebnija. Nije došlo do kvalitetnog oprašivanja i zbog velike čestine u setvi, prinosi su drastično smanjeni. Ja sam od sedam hektara pod kukuruzom, dobio tek pola prikolice zrna. Ulaganja su bila velika, skupa i uobičajena za kvalitetnu agrarnu proizvodnju. Sve je mnogo koštalo, a prinos je bio mali i nije pokrio ulaganja. Sada sam još prinuđen da zbog nedostatka kvalitetne stočne hrane smanjim broj tovljenika, kaže Dragomir Mijatović iz Mačvanskog Metkovića.
Slično razmišljaju i ostali stočari u ovom kraju, koji su godinama kukuruz i soju, proizvedenu na svojim njivama koristili za tov stoke. Suša će ove godine dodatno uticati na smanjenje tova. Mnogi ovih dana, prodaju tovljenike, čak i ranije od potrebne težine ( oko 110 kilograma) samo da bi umanjili troškove i izbegli nove, kod stavljanja u tov novih prasadi. Tako moderni obori u koje su ranije uložili velika sredstva ostaju poluprazni. I to je jedan od razloga što je u Mačvi u odnosu na prošlu godinu, broj utovljene i prodate stoke upola manji. To se bez sumnje odražava i na normalno funkcionisanje tržišta u Srbiji, te je država prinuđena na uvoz svinjetine. Statističari su izračunali da je Srbiji za uobičajeno stanje na tržištu svinjskog mesa, godišnje potrebno oko tri miliona tovljenika.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa