24. januar 2013.24. jan 2013.
“KRUPANjKA“ U VLASNIŠTVU LOKALNE SAMOUPRAVE

ČEKA SE SAGLASNOST POVERILACA

Za 55 miliona dinara, opština Krupanj mogla bi konačno da postane vlasnik “Krupanjke“. Pošto je ponuđena suma manja od polovine procenjene vrednosti fabrike, za okončanje procesa privatizacije, čeka se na odluku odbora poverilaca
Postupak kojim bi lokalna samouprava postala legitimni vlasnik “Krupanjke“, prošlog ponedeljka je doveden na korak do kraja. Naime, prva prodaja fabrike bila je zakazana još za 20. oktobar 2011. godine, ali dan pre Agencija za privatizaciju, donosi odluku da se ceo proces obustavi. Ovakav postupak bio je iniciran tada novim Zakonom o restituciji. Stvar je dodatno iskompliovala činjenica da je tadašnje opštinsko rukovodstvo, u svrhe kupovine ove industrijske zone, podigla kredit u iznosu od 60 miliona dinara.
Slede brojne prijave i tužbe. U svim slučajevima, presuđeno je u korist Opštine, ali je nova prodaja zakazana tek 21. januara ove godine. Krajnji rezultat je prelazak “Krupanjke“ u opštinske ruke za 55 miliona dinara. No s obzirom da je ta suma manja od polovine procenjene vrednosti fabrike od 152 miliona dinara, ovih dana se čeka na saglasnost odbora poverilaca, da bi na privatizaciju napokon stavljena tačka.
-Nakon prve obustave prodaje lokalna samouprava je tužila Agenciju i podnela nekoliko krivičnih prijava, i sve presude su bile u korist opštine, ali ni jedna nije bila sprovedena do sada. Poslednje u nizu dešavanja je odluka novog direktora Agencije da se oglasi nova prodaja. S obzirom da smo mi već imali dosta troškova, oko sedam miliona dinara zbog već podignutog kredita, konsultovali smo advokate da proverimo da li nama to odgovara. Oni su nam odgovorili da nam nova prodaja ne smeta, te da imamo pravo da podnesemo tužbu za nadoknadu troškova na osnovu stare prodaje. Tako da smo u ponedeljak uspeli da okončamo kupovinu “Krpanjke“ po iznosu od 55 miliona dinara. Pošto je to manje od 76 miliona, koliko iznosi polovina od 152 miliona na koliko je fabrika procenjena, moramo da imamo saglasnost i odbora poverilaca. Smatramo da će oni svoj konačan sud dati do kraja ove sedmice ““ istakao je Nenad Vasiljević, predsednik opštine Krupanj.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa