Инфо

24. јануар 2013.24. јан 2013.
“КРУПАЊКА“ У ВЛАСНИШТВУ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ

ЧЕКА СЕ САГЛАСНОСТ ПОВЕРИЛАЦА

За 55 милиона динара, општина Крупањ могла би коначно да постане власник “Крупањке“. Пошто је понуђена сума мања од половине процењене вредности фабрике, за окончање процеса приватизације, чека се на одлуку одбора поверилаца
Поступак којим би локална самоуправа постала легитимни власник “Крупањке“, прошлог понедељка је доведен на корак до краја. Наиме, прва продаја фабрике била је заказана још за 20. октобар 2011. године, али дан пре Агенција за приватизацију, доноси одлуку да се цео процес обустави. Овакав поступак био је инициран тада новим Законом о реституцији. Ствар је додатно искомплиовала чињеница да је тадашње општинско руководство, у сврхе куповине ове индустријске зоне, подигла кредит у износу од 60 милиона динара.
Следе бројне пријаве и тужбе. У свим случајевима, пресуђено је у корист Општине, али је нова продаја заказана тек 21. јануара ове године. Крајњи резултат је прелазак “Крупањке“ у општинске руке за 55 милиона динара. Но с обзиром да је та сума мања од половине процењене вредности фабрике од 152 милиона динара, ових дана се чека на сагласност одбора поверилаца, да би на приватизацију напокон стављена тачка.
-Након прве обуставе продаје локална самоуправа је тужила Агенцију и поднела неколико кривичних пријава, и све пресуде су биле у корист општине, али ни једна није била спроведена до сада. Последње у низу дешавања је одлука новог директора Агенције да се огласи нова продаја. С обзиром да смо ми већ имали доста трошкова, око седам милиона динара због већ подигнутог кредита, консултовали смо адвокате да проверимо да ли нама то одговара. Они су нам одговорили да нам нова продаја не смета, те да имамо право да поднесемо тужбу за надокнаду трошкова на основу старе продаје. Тако да смо у понедељак успели да окончамо куповину “Крпањке“ по износу од 55 милиона динара. Пошто је то мање од 76 милиона, колико износи половина од 152 милиона на колико је фабрика процењена, морамо да имамо сагласност и одбора поверилаца. Сматрамо да ће они свој коначан суд дати до краја ове седмице ““ истакао је Ненад Васиљевић, председник општине Крупањ.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa