28. februar 2013.28. feb 2013.
POVODOM MEĐUNARODNOG DANA MATERNjEG JEZIKA

OSNOVANA PRVA JEZIČKA VLADA

Na inicijativu Biblioteke šabačke, organizovan je javni čas „Govoriš li srpski?“ koga su pripremili učenici Šabačke gimnazije sa profesorkama Katarinom Bugarčić i Kristinom Arsenović. Čas je počeo u minut do dvanast, što na simboličan način ukazuje da je krajnje vreme da se nešto uradi po pitanju očuvanja i pravilne upotrebe srpskog jezika
U moje ime i ime mog zamenika Katarine Bugarčić, svečano otvaram zasedanje prve Jezičke vlade na svetu. Od trenutka kada ste ušli u Biblioteku šabačku, postali ste narodni poslanici, poslanici Jezičke skupštine i ja Vas molim da aktivno učestvujete u izjašnjavanju i glasanju. Svesni stanja u kom se nalazi naš jezik i činjenice da je upravo jezik taj koji će nadživeti sve da bi o svemu svedočio, ovi mladi ljudi, ministri, na čelu sa premijerom, okupili su se da bi predložili paket reformi i program za poboljšanje kvaliteta našeg jezika, započela je Kristina Arsenović zasedanje prve Jezičke vlade u Biblioteci šabačkoj, prošlog četvrtka.
U saradnji sa gimnazijalcima, koji su polaznici neke od kreativnih radionica Biblioteke, napravljena je šarmantna parodija na političke skupštine, ali sa ozbiljnim upozorenjem i podacima u kakvom odnosu se nalaze Srbi i njihov, naš maternji jezik.
Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku i Instituta za pedagoška istraživanja, svaki peti stanovnik Srbije nepravilno govori i piše svoj jezik. U osnovnim školama, 70% učenika, uopšte ne koristi znakove interpunkcije, 33% njih ne zna da koristi veliko slovo, a 25% meša ćirilicu i latinicu. Trećina učenika u Srbiji piše slovo nj umesto v, umesto slova i koristi y, a 90% njih u svojim sastavima pozajmljuje engleske reči. Nalazimo se na 43. mestu od ukupno 72 države po funkcionalnoj pismenosti. Više od 60% građana Srbije ne čita.
- Siguran sam da ste, kao i mi, svesni kuda ide naš jezik, ali i da nam možete pomoći da se situacija popravi. Došlo je vreme da sudbinu svog jezika uzmemo u ruke mi koji se njime najviše i bavimo. Upravo zato ste ovde. Imamo strategiju za očuvanje jezičke kompetentosti i tražimo odgovor na sve češću upotrebu anglicizama u našem jeziku. Svesni smo da se jezik neće sačuvati sam od sebe i priznajemo da ne možemo sami. Zato ste Vi ovde, rekao je „premijer“, a gimnazijaci ““ „ministri“, predstavili su svoj program prisutnim učiteljima, profesorima srpskog jezika i književnosti, pedagozima, psiholozima i direktorima osnovnih i srednjih škola.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa