28. mart 2013.28. mar 2013.

KO JE FLORA SANDES?

Ovih dana pročitao sam na Internetu članak o Britanki Flori Sandes, koja je učestvovala kao borac u srpskoj vojsci.Flora je, po pisanju „Dejli mejl“, oduvek maštala da bude vojnik. Dok su druge devojke njenog uzrasta provodile vreme kuvajući, šiveći, sanjajući dan kada će se udati, Flora, ćerka sveštenika, galopirala je na konju kroz engleske poljane, maštajući o borbi..
Kada je počeo Prvi svetski rat,sama se prijavila i regrutovana je u jedinicu ambulante pri srpskoj vojsci. U oktobru 1915. godine kao bolničarka u Valjevskoj bolnici, među tifusarima, i sama je bila zaražena tifusom. Po izlečenju Flora oblači uniformu vojnika, uzima pušku i odlazi među borbene jedinice.
U jesen 1916. godine učestvovala je u mnogim teškim bitkama u planinama Makedonije. U Kolubarskoj bici, 16. novembra teško je ranjena. Šrapnel joj je oljuštio kožu s leđa od ramena do kolena, a desna ruka joj je bila slomljena. Tada je odlikovana Karađorđevom zvezdom za izuzetnu hrabrost pod neprijateljskim dejstvom. Čim se oporavila, pridružila se vojnicima u daljem ratovanju i borila se zajedno sa njima do oslobođenja naše zemlje.
Flora ni posle rata nije napustila vojsku. Postala je prva žena u srpskoj vojsci koja je dobila oficirski čin. Demobilisana je 1921. godine.
Kada je počeo Drugi svetski rat Britanija je pozvala svoje sugrađane da napuste Jugoslaviju. Flora je u 65. godini života ponovo obukla uniformu i krenula u rat. Dvadeset četvrtog juna 1941. godine Floru je uhapsio Gestapo. Oslobođena je posle jedanaest dana.
Rat se završio pobedom partizana. Ta pobeda nije donela ništa dobro ovoj zaslužnoj ženi. Osiromašena i zaboravljena donela je tešku odluku da napusti zemlju u kojoj se borila u dva rata. U junu 1945. godine otišla je u Rodeziju (današnji Zimbabve).
Flora je umrla 1956. godine u svom domu u Safoku (Britanija).

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa