Инфо

28. март 2013.28. мар 2013.

КО ЈЕ ФЛОРА САНДЕС?

Ових дана прочитао сам на Интернету чланак о Британки Флори Сандес, која је учествовала као борац у српској војсци.Флора је, по писању „Дејли мејл“, одувек маштала да буде војник. Док су друге девојке њеног узраста проводиле време кувајући, шивећи, сањајући дан када ће се удати, Флора, ћерка свештеника, галопирала је на коњу кроз енглеске пољане, маштајући о борби..
Када је почео Први светски рат,сама се пријавила и регрутована је у јединицу амбуланте при српској војсци. У октобру 1915. године као болничарка у Ваљевској болници, међу тифусарима, и сама је била заражена тифусом. По излечењу Флора облачи униформу војника, узима пушку и одлази међу борбене јединице.
У јесен 1916. године учествовала је у многим тешким биткама у планинама Македоније. У Колубарској бици, 16. новембра тешко је рањена. Шрапнел јој је ољуштио кожу с леђа од рамена до колена, а десна рука јој је била сломљена. Тада је одликована Карађорђевом звездом за изузетну храброст под непријатељским дејством. Чим се опоравила, придружила се војницима у даљем ратовању и борила се заједно са њима до ослобођења наше земље.
Флора ни после рата није напустила војску. Постала је прва жена у српској војсци која је добила официрски чин. Демобилисана је 1921. године.
Када је почео Други светски рат Британија је позвала своје суграђане да напусте Југославију. Флора је у 65. години живота поново обукла униформу и кренула у рат. Двадесет четвртог јуна 1941. године Флору је ухапсио Гестапо. Ослобођена је после једанаест дана.
Рат се завршио победом партизана. Та победа није донела ништа добро овој заслужној жени. Осиромашена и заборављена донела је тешку одлуку да напусти земљу у којој се борила у два рата. У јуну 1945. године отишла је у Родезију (данашњи Зимбабве).
Флора је умрла 1956. године у свом дому у Сафоку (Британија).

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa