21. januar 2010.21. jan 2010.
TRIHINELOZA U SINOŠEVIĆU

KOBNA KOBASICA

Na infektivnom odeljenju šabačke Opšte bolnice trenutno se nalazi šest pacijenata iz Sinoševića zaraženih trihinelozom. Hospitalizovani imaju srednje tešku kliničku sliku i nisu životno ugroženi
Epidemija je potekla iz Sinoševića, gde je pravljena kobasica u kojoj je dokazano prisustvo trihinele spiralis, navodi Branislav Janković, načelnik infektivnog odeljenja šabačke Opšte bolnice. Zaraženo meso konzumiralo je oko 50 osoba, njih šestoro je zadržano na odeljenju, dok je kroz ambulantu prošlo 36 bolesnika sa lakšom kliničkom slikom koji su uz terapiju poslati na kućno lečenje. Ostali meštani Sinoševića koji su konzumirali sumnjive suhomesnate proizvode upozoreni su, ukoliko primete bilo kakve zdravstvene tegobe, hitno da se obrate najbližoj zdravstvenoj stanici.
- Pacijenti zadržani na bolničkom lečenju imaju srednje tešku kliničku sliku. Svi imaju visoku temperaturu, bolove u mišićima i druge simptome koji upućuju na trihinelu. Za sada nema komplikacija, ali ih pažljivo pratimo jer parazit zna da se naseli u srčanom mišiću i izazove zapaljenje istog ““ kaže dr Branislav Janković.
Zaraženu kobasicu meštani Sinoševića su konzumirali prilikom proslave Sv. Nikole, kod domaćina koji je u selu poznat kao majstor za klanje svinja. On tvrdi da je meso korišćeno u spravljanju kobasice bilo redovno pregledano i da je analizom dokazana njegova ispravnost. Međutim, pretpostavlja se da je u ovom ručno pravljenom suhomesnatom proizvodu korišćena i druga vrsta mesa, od divljači, koja verovatno nije bila pregledana.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa