21. januar 2010.21. jan 2010.
POČELA ORGANIZOVANA VAKCINACIJA DECE

VIŠE POGODNOSTI VEĆA SUMNjA

Organizovana vakcinacija dece školskog uzrasta počela je u Srbiji prošlog utorka. Nakon imunizacije, deca mogu izostati iz škole, dok savesni roditelji tog dana mogu ostati kod kuće sa svojim detetom
Prema informacijama koje smo dobili od pomoćnika direktora šabačkog Doma zdravlja, Dragana Đurkovića, imunizacija školske dece će se za sada u našem gradu obavljati samo u dispanzeru za dečje bolesti, jer zahteva za mobilne ekipe koje bi vakcinisale decu u obrazovnim institucijama još uvek nije bilo.
Škole su u prethodnom periodu imale za obavezu da roditeljima dostave meterijal u kojem su sadržane sve informacije o virusu A H1 N1 i vakcinaciji. Isti materijal može se naći i u školskom dispanzeru.
- Mi imamo obavezu samo da informišemo roditelje. Od ministarstva smo proteklih dana dobili dva dopisa. Jedan o obaveznoj organizaciji roditeljskih sastanaka na kojima će roditeljima biti predočene informacije o vanrednoj imunizaciji školske dece i zaposlenih u školama protiv pandemije. I drugi, konačna verzija dokumenta koji treba proslediti roditeljima i koji sadrži neophodne informacije o virusu i vakcinaciji ““ istakla je direktorka OŠ “Janko Veselinović“ Ljiljana Stojanović.
Prema zvaničnim podacima u proteklom periodu je već oko 20 odsto školske dece imalo grip. Zato je kako kažu stručnjaci, izuzetno važno da se do kraja januara vakciniše najmanje 25 procenata mališana, jer bi se na taj način značajno smanjilo oboljevanje, a najavljenog trećeg talasa verovatno ne bi ni bilo.
Međutim, trenutna zainteresovanost roditelja je jako slaba. Komentari su uglavnom negativni i većina i ne razmišlja o mogućnosti da vakciniše decu. Što država daje veće “pogodnosti“ onima koji se pelcuju, to građani više sumnjaju, pa je i najnovija vest o “opravdanom izostanku sa posla“ roditelja koji vodi dete na vakcinu, izazvao uglavnom samo sumnjičavost i negativne komentare.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa