Инфо

21. јануар 2010.21. јан 2010.
ПОЧЕЛА ОРГАНИЗОВАНА ВАКЦИНАЦИЈА ДЕЦЕ

ВИШЕ ПОГОДНОСТИ ВЕЋА СУМЊА

Организована вакцинација деце школског узраста почела је у Србији прошлог уторка. Након имунизације, деца могу изостати из школе, док савесни родитељи тог дана могу остати код куће са својим дететом
Према информацијама које смо добили од помоћника директора шабачког Дома здравља, Драгана Ђурковића, имунизација школске деце ће се за сада у нашем граду обављати само у диспанзеру за дечје болести, јер захтева за мобилне екипе које би вакцинисале децу у образовним институцијама још увек није било.
Школе су у претходном периоду имале за обавезу да родитељима доставе метеријал у којем су садржане све информације о вирусу А Х1 Н1 и вакцинацији. Исти материјал може се наћи и у школском диспанзеру.
- Ми имамо обавезу само да информишемо родитеље. Од министарства смо протеклих дана добили два дописа. Један о обавезној организацији родитељских састанака на којима ће родитељима бити предочене информације о ванредној имунизацији школске деце и запослених у школама против пандемије. И други, коначна верзија документа који треба проследити родитељима и који садржи неопходне информације о вирусу и вакцинацији ““ истакла је директорка ОШ “Јанко Веселиновић“ Љиљана Стојановић.
Према званичним подацима у протеклом периоду је већ око 20 одсто школске деце имало грип. Зато је како кажу стручњаци, изузетно важно да се до краја јануара вакцинише најмање 25 процената малишана, јер би се на тај начин значајно смањило обољевање, а најављеног трећег таласа вероватно не би ни било.
Међутим, тренутна заинтересованост родитеља је јако слаба. Коментари су углавном негативни и већина и не размишља о могућности да вакцинише децу. Што држава даје веће “погодности“ онима који се пелцују, то грађани више сумњају, па је и најновија вест о “оправданом изостанку са посла“ родитеља који води дете на вакцину, изазвао углавном само сумњичавост и негативне коментаре.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa