21. januar 2010.21. jan 2010.
IZ UDRUŽENjA LIKOVNIH STVARALACA ŠAPCA

JOŠ DA JE ATELjEA

Godina u koju smo ušli trebalo bi da bude jako značajna za Udruženje likovnih stvaralaca Šapca, ali i za Kolektiv ““ nazavisnu umetničku asocijaciju, a iz razloga što je proteklo 10 godina od rekonstituisanja Udruženja i osnivanja Kolektiva.
- Ova dva jubileja su razlog da godina protekne veoma radno uz nastojanja da se reše neke od nerešenih situacija koje još uvek postoje, kaže Slobodan Peladić, akademski slikar i predsednik ULS Šapca.
Jedna od tih nerešenih situacija svakako je i prostor u kome bi likovni stvaraoci radili ““ ateljei. A Šabac je grad sa dosta likovnih umetnika, u zadnje vreme sa sve više akademaca.
- Još pre pet godina Udruženje je obavestilo Gradsku upravu da bi likovnim umetnicima bili potrebni umetnički ateljei ““ prostor za njihovo umetničko izražavanja. Smatramo da naš grad ima kapaciteta za rešavanje ovakvih problema, a umetnici bi se svakako odužili na najbolji mogući način svome gradu. Nije lepo da mladi, pa i stari umetnici odlaze tamo gde dobijaju bolje uslove za rad, kaže Peladić.
Mora se priznati, kažu u ovom udruženju, da je Gradska uprava Šapca iskazala veliku pažnju umetnicima pružajući im uslove za rad. Odmah valja reći da je Šabac možda jedini grad u Srbiji u kome je Udruženje likovnih stvaralaca na budžetu. Kada su u pitanju ateljei, ne mora se ovo pitanje rešiti u jednom momentu, važno je da se krene u realizaciju ideje. Zašto i Šabac kao i drugi gradovi njegove veličine ne bi imao ateljea, koji bi služili i za mnoge manifestacije kojima bi se grad afirmisao. U Udruženju se nadaju da će ova jubilarna godina biti vreme da se krene u realizaciju i ovog pitanja.
- Ja sam zajedno sa mojim kolegama i saradnicima obilazio grad i snimao moguće prostore gde bi mogli da se izgrade ili objekti prilagode potrebama likovnih stvaralaca. Naravno, nekako najatraktivnija je obala Save, koja bi bila i inspiracija za mnoge. Naravno, i u gradu ima objekata koji stoje neiskorišćeni, a mogli bi se preurediti i postati atraktivno mesto sa likovne stvaraoce. Zašto se ne ugledamo na Novi Sad ili Beograd... razmišlja Peladić.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa