Инфо

21. јануар 2010.21. јан 2010.
ИЗ УДРУЖЕЊА ЛИКОВНИХ СТВАРАЛАЦА ШАПЦА

ЈОШ ДА ЈЕ АТЕЉЕА

Година у коју смо ушли требало би да буде јако значајна за Удружење ликовних стваралаца Шапца, али и за Колектив ““ назависну уметничку асоцијацију, а из разлога што је протекло 10 година од реконституисања Удружења и оснивања Колектива.
- Ова два јубилеја су разлог да година протекне веома радно уз настојања да се реше неке од нерешених ситуација које још увек постоје, каже Слободан Пеладић, академски сликар и председник УЛС Шапца.
Једна од тих нерешених ситуација свакако је и простор у коме би ликовни ствараоци радили ““ атељеи. А Шабац је град са доста ликовних уметника, у задње време са све више академаца.
- Још пре пет година Удружење је обавестило Градску управу да би ликовним уметницима били потребни уметнички атељеи ““ простор за њихово уметничко изражавања. Сматрамо да наш град има капацитета за решавање оваквих проблема, а уметници би се свакако одужили на најбољи могући начин своме граду. Није лепо да млади, па и стари уметници одлазе тамо где добијају боље услове за рад, каже Пеладић.
Мора се признати, кажу у овом удружењу, да је Градска управа Шапца исказала велику пажњу уметницима пружајући им услове за рад. Одмах ваља рећи да је Шабац можда једини град у Србији у коме је Удружење ликовних стваралаца на буџету. Када су у питању атељеи, не мора се ово питање решити у једном моменту, важно је да се крене у реализацију идеје. Зашто и Шабац као и други градови његове величине не би имао атељеа, који би служили и за многе манифестације којима би се град афирмисао. У Удружењу се надају да ће ова јубиларна година бити време да се крене у реализацију и овог питања.
- Ја сам заједно са мојим колегама и сарадницима обилазио град и снимао могуће просторе где би могли да се изграде или објекти прилагоде потребама ликовних стваралаца. Наравно, некако најатрактивнија је обала Саве, која би била и инспирација за многе. Наравно, и у граду има објеката који стоје неискоришћени, а могли би се преуредити и постати атрактивно место са ликовне ствараоце. Зашто се не угледамо на Нови Сад или Београд... размишља Пеладић.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa