19. septembar 2013.19. sep 2013.
U BIBLIOTECI ŠABAČKOJ

ZAJEDNIČKA ZEMLjA JUŽNIH SLOVENA

Knjiga „Istorija Jugoslavije u 20. veku Mari Žanin Čalić, predstavljena je protekle srede u punom holu Biblioteke šabačke, koja je, prema rečima istoričara Predraga Markovića, „jedna od najlepših kulturnih ustanova u Srbiji“. Među posetiocima bilo je, kako je primetio drugi govornik, sociolog Jovo Bakić, najviše mladih ljudi i onih u „godinama za poštovanje“. O studiji nemačke istoričarke, pored Markovića i Bakića, govorio je i glavni urednik Izdavačke kuće „Klio“, Zoran Hamović
Pojmom Jugoslavije više se bave drugi autori nego mi sami. Ova knjiga daje podsticaj i utoliko je njena važnost veća, za otvaranje dijaloga, bez koga nema izlaska iz mraka, sa našim autorima. Najbolje možemo naučiti od onih koji ne misle kao mi. Ugledna nemačka autorka je uspela da izbalansira objektivan odnos prema onome što se dešavalo na ovim prostorima, istakao je Zoran Hamović.
Jovo Bakić je rekao da ovu studiju rado preporučuje ne samo svojim studentima, nego i široj javnosti, zato što je u pitanju studiozno i neubičajeno poimanje istorije na ovim prostorima.
- Nacionalna pripadnst obično određuje stav autora prema onome o čemu piše. Ovo delo je izuzetak. Mari Žanin Čalić, koja je po majci Nemica, po ocu Hrvatica, zaposlena na Minhenskom univerzitetu, nije opterećena zapadnim naučnim predrasudama, a posebno nemačkim. To se ogleda u odbacivanju uobičajene teze o Jugoslaviji kao Versajkoj tvorevini i odsustvu žaljenja za Austrougarskom. Šta više, njen stav o Austrougarskoj je negativan, a Jugoslaviju označava kao „najprosperitetniji period u istoriji južnoslovenskih naroda“, rekao je Bakić i dodao da je od posebnog značaja to što u poslednjem delu knjige koji je posvećen ratu i raspadu Jugoslavije, autorka piše uravnoteženo, ne prećutkujući krivicu ni jednog naroda. „Ovo je intelektualno izuzetno poštena knjiga“, naglasio je Bakić.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa