19. septembar 2013.19. sep 2013.
NEKA DRUGA ITALIJA

SAMO ZA HRABRE

Od lave se ne gine, ona teče sporo! Umire se od visoke temperature, od kamenja i od gasova naročito! Erupcija je u stanju da stenu tešku nekoliko tona ““ izbaci na daljinu od 3 kilometra! A gasovi kad pokuljaju iz kratera ““ spasa nema!, mirno govori Džon.
Popeli smo se na prvi nivo, oko 2.000 nm.. Ne osećam ništa, nema uzbuđenja, samo je radoznalost prisutna, a ovo što vidim oko sebe je kao površinski kop nekog rudnika“¦Ispred nas je tek napravljen restoran ““ predhodni, isti takav, je eksplodirao. Svuda su dizalice, bageri i ljudi odeveni u žute “skafandere“. Šta rade, pitam. Prave žičaru koju je erupcija uništila ove zime. Na ISTOM mestu i ISTU onakvu! Da li je to nepopravljivi sicilijanski optimizam ili smelost do drskosti! Ali, Etna se još puši, kažem. Neka, dok se ona puši mi idemo dalje. Znate li vi šta za nas znači sneg u januaru, ovo su idealni tereni za skijanje“¦
Ubeđena da je ovo Etna koju sam oduvek želela da vidim -. osećam razočaranje. Zakratko! Ubrzo začuh energičan glas vremešnog sinjor Frančeska:
“Molim vas da svi uzmete odgovarajuće jakne i cipele! Dobićete i formular u kome piše da sami snosite rizik ukoliko vam se nešto desi“¦ znači ime, prezime i potpis. Požurite, čekaju nas džipovi i vodiči! I još nešto“¦ ko boluje od bronhitisa ili astme NEKA NE IDE!!!“ Može nas sačekati ovde, u restoranu.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa