17. oktobar 2013.17. okt 2013.
ZAJEDNIČKA AKCIJA CENTRA ZA SOCIJALNI RAD I DOMA ZDRAVLjA

BRIGA O STARIMA

Predstavnici šabačkog Centra za socijalni rad i Doma zdravlja obilaze seoska domaćinsta u Mačvi, kako bi se upoznali sa problemima sa kojima se suočavaju pripadnici starije populacije.
Danilo Alanović, 73-godišnjak iz Zminjaka živi sam a zdravlje ga dobro služi. Iako mu je žena umrla, a sin živu u Šapcu, on se ne žali na usamljenost.
- U suštini me ništa ne muči. Smeta mi to što su osnovne životne namirnice skupe, a kukuruz i pšenica koje proizvodim imaju nisku cenu na tržištu. Život na selu nije lak, ali kako ne pijem i ne pušim, meni mnogo ni ne treba, kaže Danilo.
Staro stanovništvo najviše muče zdravstveni problemi, niski prihodi i odlazak dece iz zajedničkih domaćinstava.
- Deca i bliski srodnici načešće su daleko od svojih najbližih na selu. Brz način života i nedostatak vremena uzimaju danak, tako da često deca ne stižu da obiđu svoje stare roditelje na selu. Žitelji mačvanskih sela imaju dostupnu zdravstvenu zaštitu, ali problemi postoje u vezi sa zdravstvenim osiguranjem poljoprivrednika, koji su nastali zbog nekih novih zakona koji su doneti, kaže Katarina Jovanović, iz šabačkog Centra za socijalni rad.
Do sličnih zaključaka o problemima starih osoba došli su i predstavnici Doma zdravlja.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa