18. decembar 2014.18. dec 2014.
NAJEZDA GLODARA

OPASNOST PO PRINOSE

Najezda glodara, ove godine zabeležena je na poljima Srbije, a šteta je naročito izražena na području zahvaćenom majskim poplavama. Mada se takozvane kalamitne godine, kada dođe do prenamnožavanja glodara, prirodno javljaju svake četvrte ili pete godine, stručnjaci kažu da od kada se vodi evidencija, nije zabeležena ovakva najezda. Zbog vanrednih okolnosti Ministarstvo poljoprivrede odobrilo je upotrebu do sada zabranjenih otrova.
Ukoliko poljoprivrednici na poljima, u povrtnjacima ili voćnjacima primete povećan broj staništa glodara, to već može da predstavlja problem. Svaki miš može da pojede par grama žitarica ili zelene mase dnevno. Međutim, ako se broj kreće po nekoliko stotina rupa, koliko su na pojedinim parcelama primetili poljoprivrednici, to može da znači da prinosa naredne žetve uopšte neće ni biti.
““ Izražena je najezda glodara, naročito sa parcelama pšenice, višegodišnjih zasada i lucerišta koja se graniče sa neobrađenim parcelama gde se glodari nesmetano razvijaju. Proizvođači treba da obiđu parcele i obave suzbijanje glodara, kaže Slobodan Gošić, savetodavac PSSS Šabac.
Uprava za zaštitu bilja, na osnovu izveštaja sa terena i obilaska ugroženih područja, izdala je upustvo da je potrebno da suzbijanje glodara obuhvati što veću površinu kako poljoprivrednu tako i nepoljoprivrednu.
- Da bi predupredili štete i sveli ispod ekonomski štetnog nivoa, mogu upotrebiti cink fosfid ili antikoagulante, a jedni i drugi će smanjiti broj glodara i štetu na usevima pšenice.
Suočeno sa velikim problemom, Ministarstvo poljoprivrede je vandredno odobrilo upotrebu opasnog otrova „cink fosfida“, koji deluje brzo i agresivno, nije opasan po useve i zdravlje ljudi koji koriste plodove, ali je opsan za ptice i divljač. Nadležni kažu da je to žrtva koja mora da se podnese i upozoravaju da poljoprivrednici moraju da kratkoročno sprovedu niz mera da bi spasili svoje useve. Dugoročno uspeh bi mogao da se postigne obnavljanjem revira za prirodne predatore miševa.
(TV Šabac)

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa