1. januar 2015.1. jan 2015.
ZIMSKI MATEMATIČKI KAMP U OŠ „NIKOLAJ VELIMIROVIĆ“ OKUPIO PREKO DVESTA UČESNIKA

DESET GODINA OBRAZOVANjA MLADIH

Dok je većina osnovaca na raspustu klupe u OŠ „Nikolaj Velimirović“ od 3. do 5. januara nisu bile prazne. Preko dvesta učenika od trećeg do osmog razreda utvrđivalo je gradivo i sticalo nova znanja iz matematike na desetom, sada već tradicionalnom, Zimskom matematičkom kampu.
- Zadovoljni smo kao i svake godine odzivom dece. Cilj ove naše školice je popularizacija matematike, produbljivanje znanja koje deca stiču na redovnoj nastavi, proširivanje i, naravno, drugarstvo učenika, međusobna saradnja, nova poznanstva, itd. To je nešto što se neguje kod nas u školi i kroz Zimsku školu, ali i kroz Letnji matematički kamp. Predavači su nastavnici naše škole, koleginice Milena Živković i Jelena Šobić iz „Stojanove“ škole, ali i bivši polaznici našeg kampa Miloje Joksimović i Radojica Draškić koji će raditi sa našim osmacima. Cilj je, naravno, i da se pripreme učenici za takmičenja tako da ovo praktično predstavlja neko obnavljanje prvog polugodišta, onoga što se radi i na redovnoj i na dodatnoj nastavi ““ rekao je Vladimir Mihajlović, prof. matematike.
I pored loših vremenskih uslova praćenih poledicom osim učenika iz šabačkih osnovnih škola kamp su posetili i učenici iz Beograda i Požarevca.
- Došao sam kod rođaka. Oni su me uputili ovde pošto sam želeo da se što bolje spremim za završni ispit kako bih upisao ženjenu školu. Super je. Lepo objasne, a onda shvatim neke stvari koje nisam znao do sada. Matematika ipak nije bauk ““ dodao je Stefan Šuka, učenik osmog razreda OŠ „Jovan Miodragović“ u Beogradu.
Godinu dana mlađa Anja Stanić bila je učesnik i Letnjeg matematičkog kampa u „Nikolajevoj“ školi. Došavši u posetu drugarici iz „Lazine“ škole rešile su da se priključe ostalima koji su rado svoje slobodne dane zamenili školskim klupama.
- Volim matematiku. Bila sam na takmičenjima, više iz fizike nego iz matematike. Volim prirodne nauke. Nije mi teško s obzirom da sam sa drugaricom. Lepo mi je ““ istakla je Anja, učenica sedmog razreda beogradske OŠ „Dragan Lukić“.
I najmlađa među njima, Mina Bogdanović, učenica šestog razreda OŠ „Kralj Aleksandar Prvi“ iz Požarevca, posetu baki iskoristila je da usavrši svoje znanje iz matematike.
- U centru sam videla oglas pa pošto jako volim matematiku odlučila sam da dođem. Privlači me računanje. Zanimljivi su mi brojevi. Od drugog razreda idem na takmičenja. Imala sam uspeha u drugom i trećem, a u petom sam malo popustila. Ovde mi je super. Nastavnici su super. Sviđaju mi se. Poručila bih vršnjacima da dođu u Šabac i vide kako je lepo ““ rekla je Mina.
Zaljubljenike u matematiku u subotu, prvog dana kampa, posetio je i gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.
- Matematički kamp je veoma značajan a u prilog tome ide i činjenica da se održava već desetu godinu za redom. Šabac je zaista redak grad po sadržajima koje nudi deci tokom raspusta. Pored Matematičkog kampa po prvi put će se organizovati Filološki kamp od 12. januara. Značaj svega ovoga pokazuje preko sedam stotina dece koja su tokom zimskog raspusta rešila da vreme predviđeno za odmor provedu u ovim kampovima kako bi savladala programe, pripremila se za nove izazove i naučila nešto novo. Veoma sam srećan što se ovoliki broj dece prijavio ““ naglasio je gradonačelnik.
DRUŽENjE I NOVA ZNANjA
-Drago nam je da i nekadašnji polaznici posećuju kamp i prenose znanje mladim matematičarima. Neki od predavača su danas đaci Matematičke gimnazije, a pojedini se školuju na najprestižnijim svetskim univerzitetima. Značaj kampa su prepoznale i društveno odgovorne kompanije i institucije, te su nam ove godine podršku u realizaciji letnjeg kampa pružili „Telekom“, „Majkrosoft“ i Američka ambasada u Srbiji, navela je Ana Marinković, načelnica Odeljenja za društvene delatnosti Gradske uprave Šapca.
Od 12. do 16. januara u Osnovnoj školi „Janko Veselinović“ organizuje se Filološki kamp, za koji se već do sada prijavilo više od 500 učenika.
- Po prvi put organizujemo i Jezički kamp, namenjen talentovanim učenicima od petog do osmoga razreda. Na ovom kampu izučavaće se srpski, engleski, nemački i francuski jezik. Na kraju kampa biće organizovano testiranje učesnika, kako bi se izmerili efekti rada, objašnjava Marinković.

O. Gavrilović

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa