Инфо

Берза

 • aero 645 ▼ -6,52%
 • alfa 33.000 ⚫ 0,00%
 • dinnpb 3.150 ▼ -0,38%
 • hmbg 510 ⚫ 0,00%
 • ikrb 60 ▲ 20,00%
 • impl 3.001 ▼ -0,07%
 • kmbn 2.375 ▲ 0,81%
 • kmbnpb 866 ▲ 3,10%
 • kopb 4.800 ⚫ 0,00%
 • niis 685 ⚫ 0,00%
 • pmli 450 ▼ -5,86%
 • sjpt 174 ▲ 0,58%
 • slmh 4.500 ⚫ 0,00%
 • stup 5.900 ⚫ 0,00%
 • vjdn 671 ⚫ 0,00%
 • ztpk 445 ⚫ 0,00%
(8. јануар 2015.)
ЗАЈЕДНИЧКО САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ ПОКРЕТА ДВЕРИ И ДЕМОКРАТСКЕ СТРАНКЕ СРБИЈЕ

БОЖИЋНИ ПРОГЛАС

Принципи сарадње патриотских политичких снага
Полазећи од чињенице да национално одговорним српским политичким организацијама интерес Србије јесте и мора бити увек на првом месту, и да остварењу тог интереса треба да буду усмерени сви њихови ставови, одлуке и мере које предузимају;
Упозоравајући да се Србија налази у дубокој политичкој, економској, моралној, социјалној и демографској кризи;
Имајући у виду чињеницу да су досадашња уситњеност, разједињеност и међусобна супротстављеност патриотских политичких снага у Србији довели до тога да у Скупштини Србије нису заступљене патриотске и евроскептичне политичке опције, и да самим тим у Скупштини нико не заступа ставове грађана Србије који се противе уласку Србије у ЕУ и НАТО и не прихватају економску и културну колонизацију Србије;
Демократска странка Србије, Покрет Двери и Група патриотских интелектуалаца изражавају спремност да буду носиоци сабирања свих патриотских политичких снага Србије, које ће се окупити око следећих политичких принципа:
Уређење Србије као јаке правне државе засноване на демократским начелима. Демократски поредак је угрожен, државне институције се урушавају самовољом власти, правна држава не функционише, изборни процес је на ивици регуларности.... Јаку и делотворну правну државу снажног ауторитета ствараћемо на законима који искључиво одговарају правној и културолошкој традицији Србије и актуелним економским и социјалним приликама. Домаћи правни поредак мора да има супрематију над нормама међународног права, а ратификовани међународни споразуми морају да буду у сагласности са Уставом. Медијске слободе се гуше, онемогућен је демократски дијалог заступника различитих политичких ставова. Зато је борба за јачање слободе медија нераскидиво везана за остварење националних интереса, за ослобађање Србије и остварење услова да грађани слободно одлучују о својој будућности, политици коју власт треба да води и путу којим Србија треба да иде.
Одбрана Косова и Метохије у саставу Србије. Постојећи Устав Србије, упркос недостацима, представља непремостиву препреку дезинтеграцији Србије. Зато је одбрана важећег Устава борба за очување Косова и Метохије у саставу Србије и брана распарчавању и слабљењу Србије. Сматрамо да преговоре о Косову и Метохији који се одвијају у Бриселу под посредовањем ЕУ, као и примену антиуставног Бриселског споразума, треба прекинути и тему КиМ вратити у Савет безбедности УН. Све антиуставне споразуме склопљене по питању Косова и Метохије на штету српског народа сматрамо ништавним и након формирања национално одговорне власти поништићемо их. Паралелно, залажемо се за максималну државну помоћ опстанку српског народа на Косову и Метохији.
Побољшање услова живота и пораст животног стандарда грађана. Годинама уназад услови живота се погоршавају, стандард становништва опада, социјалне разлике се повећавају. Смањење плата и пензија и њихово замрзавање на неодређен рок овакво стање ће драматично погоршати. Наша дужност је да заједничким напором издејствујемо промену погрешне државне и економске политике којима се угрожава сам биолошки опстанак српског народа. Најважнији национални задатак данас видимо у борби против беле куге и разним видовима подршке јачању наталитета у Србији.
Одлучно противљење даљим евроинтеграцијама Србије. Цена коју Србија треба да плати улазак у Европску унију су пристајање на разбијање Србије, даље слабљење њеног државног јединства, прекид пријатељских односа са државама који су јој историјски савезници и најперспективнији трговински партнери, економска колонизација, распродаја профитабилних предузећа и пољопривредног земљишта. Залажемо се за прекид примене Споразума о сарадњи и придруживању са ЕУ и преуређивање међусобних односа у правцу економске сарадње са појединачним европским државама. Друге идеје о европској економској сарадњи, попут предлога о стварању Европе нација и јединственог економског простора „од Лисабона до Владивостока“, такође треба да буду размотрене.
Српске интеграције. Најважније интеграције за нас су српске интеграције, што пре свега подразумева политичко, економско и културно повезивање са Републиком Српском и борбу за њено очување. Наша обавеза је и заштита државотворности, националног идентитета и људских права Срба у Црној Гори. Посебну пажњу посветићемо правима српског народа и у другим бившим југословенским републикама, као и очувању националног идентитета Срба у Расејању и омогућавању њихове што ближе и чвршће везе са Матицом.
Спречавање уласка Србије у НАТО. Последице НАТО агресије на СР Југославију су очигледне и далекосежне: губитак људских живота, разарање привреде, уништавање животне средине и здравља становништва, отимање Косова и Метохије... Поред ових, постоје и политички, економски и безбедносни разлози зашто Србија не треба да постане чланица НАТО. Зато ћемо повести одлучну и отворену борбу за обнову војске и војно-политичког суверенитета Србије и против сваког облика непосредног или пузајућег приближавања Србије НАТО пакту.
Чврсто повезивање са Русијом. Србија не сме да настави процес евроинтеграција који је води у изолацију од свих осталих земаља света. Да би Србија имала било какав избор неопходно је чинити све што је у нашој моћи да се билатерални политички, економски, војни и културни односи са Русијом, руским партнерима у евроазијским интеграцијама и другим пријатељским земљама света унапреде у највећој могућој мери и у обостраном интересу. У том контексту неопходно је институционализовати односе и пронаћи адекватан правни оквир за учешће Србије у пројектима и програмима ОДКБ.
Успостављање дугорочно одрживог концепта економског патриотизма. Србија треба да све своје ресурсе стави у функцију реиндустријализације и сопственог економског развоја. Ангажовањем државе на успостављању повољног привредног амбијента развиле би се привредне гране у којима би Србија показала своје компаративне предности и заузела боље место у међународној подели рада. Противимо се распродаји државних јавних предузећа и природних ресурса. Посебну пажњу посветићемо пољопривреди, прехрамбеној индустрији и селу.
Вођење културне политике која има за циљ снажење националног идентитета српског народа. Вођење активне културне политике мора бити усмерено ка уобличавању српског становишта, јачању самопоштовања, подизању достојанства, као и стварању свести о потреби националне самодисциплине. Неопходно је да се очувају традиционалне вредности у српској и светској културној баштини, као и универзална научна, културна и цивилизацијска достигнућа. Посебну бригу посветићемо очувању, неговању и законској заштити ћирилице. Ово треба да постане посебна брига српске просвете, у којој треба вратити ауторитет српском учитељу, наставнику и професору, као и достојанствен материјални статус. Српски народ је недељив, његов културни простор је јединствен, а вештачка подела на „српско и србијанско“ за нас је неприхватљива. Подразумева се и гарантована је Уставом потпуна слобода припадника националних мањина које живе у Србији да баштине и развијају своју културу.
Спровођење системске, неселективне и институционализоване борбе против корупције. Корупција је непремостива препрека економском и демократском развоју државе. Поред побољшања постојећих антикоруптивних механизама, нужно је да се донесу прописи који би регулисали унакрсно испитивање порекла имовине ради њеног праведног и прогресивног опорезивања. Доследном применом ових прописа разоткрили би се механизми нелегалног богаћења тајкуна и са њима повезаних политичара и политичких странака, зауставила пљачка државе и успоставила правда.
Да закључимо: Услов за спровођење ових политичких принципа јесте смена актуелне републичке и покрајинске власти.
Досадашњи рад и учинак актуелног режима на челу са Александром Вучићем оцењујемо као лош по српске националне и државне интересе, а посебно катастрофалан по питању даљег осиромашења грађана Србије кроз смањење плата и пензија, погубног срљања у ЕУ по сваку цену, као и наставка предаје Косова и Метохије. Сличном оценом вреднујемо и рад Бојана Пајтића у Војводини, чија се политика суштински не разликује од политике републичке власти.
Из свих наведених разлога залажемо се за формирање што ширег опозиционог патриотског савеза против режима и позивамо друге патриотске политичке снаге на сарадњу у борби за ванредне изборе на свим нивоима.
Обраћамо се свима којима је на срцу слободна и суверена Србија, свима који су незадовољни овом влашћу, свима који воле Србију - да нам се придруже.

Најновији број

14. фебруар 2019.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa