8. januar 2015.8. jan 2015.
BLIŽI SE KRAJ ŠTRAJKA ADVOKATA

NA KORAK DO DOGOVORA

Posle četiri meseca protesta, predstavnici Advokatske komore Srbije i Ministarstva pravde postigli načelni dogovor o prekidu štrajka
Advokatska komora Srbije prihvatila je sporazum koji su predstavnici ove organizacije postigli sa članovima radne grupe Ministarstva pravde, po pitanju ispunjenja zahteva advokata i prestanka obustave rada. Ovaj korak je najkrupniji u rešavanju blokade pravosuđa u Srbiji, koja traje od septembra prošle godine. Kako predstavnici AKS navode, štrajk advokata biće prekinut po usvajanju izmena Zakona o javnom beležništvu i pratećih zakona u Narodnoj skupštini Republike Srbije i objavljivanja tih odluka u „Službenom glasniku“. Takođe, Upravni odbor odlučio je da ostane pri zahtevu za smenu ministra pravde Nikole Selakovića, ali će Skupštini Advokatske komore Srbije, zakazanoj za 16. januar, predložiti da to više ne bude obavezujući uslov za prekid obustave rada. Postignuti preliminarni dogovor pozdravljaju i šabački advokati.
- Na bazi pregovora sa predstavnicima Ministarstva pravde dogovoreno je da se notarima ukine ekskluzivitet pri sastavljanju i overi ugovora. Ukoliko notar odbije da sastavi neki ugovor, stranka će imati pravnu zaštitu. Predviđeno je da, ukoliko je to potrebno, dve komisije, prvostepena i drugostepena, odlučuju o prigovoru koji građanin može imati na rad notara. Javnobeležnički zapis koji sastavlja javni beležnik ostaće kao obavezna forma samo kada su u pitanju pravni poslovi poslovno nesposobnih lica, lica sa invaliditetom, i za lica na zakonskom izdržavanju. Tarife u vezi sa sastavljanjem i overom ugovora predložiće nadležni organi, ali se nadamo da one neće biti veće od onih koje su važile kod advokata, navodi Rajko Petričić, član Upravnog odbora Advokatske komore Srbije.
Pomoćnik ministra pravde i član stručnog tima Čedomir Backović izrazio je nadu da će pregovori rezultirati dogovorom koji će zadovoljiti interese obe strane.
- Pregovori još nisu završeni i neću da ureknem, ali mislim da smo na pragu okončanja pregovora. Pregovori su pokazali da ono oko čega je bilo razmimoilaženja, nije stvar suštine, nego pogleda rešavanja nekih pravnih problema i u tom smislu mislimo da ova obustava rada treba da prestane što pre, rekao je Backović
Advokati u celoj Srbiji počeli su protest sa obustavom rada 17. septembra prošle godine, tražeći izmene propisa o javnom beležništvu, regulisanje paušalnog oporezivanja i smenu ministra pravde.
M.Maksimović

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa