Инфо

8. јануар 2015.8. јан 2015.
БЛИЖИ СЕ КРАЈ ШТРАЈКА АДВОКАТА

НА КОРАК ДО ДОГОВОРА

После четири месеца протеста, представници Адвокатске коморе Србије и Министарства правде постигли начелни договор о прекиду штрајка
Адвокатска комора Србије прихватила је споразум који су представници ове организације постигли са члановима радне групе Министарства правде, по питању испуњења захтева адвоката и престанка обуставе рада. Овај корак је најкрупнији у решавању блокаде правосуђа у Србији, која траје од септембра прошле године. Како представници АКС наводе, штрајк адвоката биће прекинут по усвајању измена Закона о јавном бележништву и пратећих закона у Народној скупштини Републике Србије и објављивања тих одлука у „Службеном гласнику“. Такође, Управни одбор одлучио је да остане при захтеву за смену министра правде Николе Селаковића, али ће Скупштини Адвокатске коморе Србије, заказаној за 16. јануар, предложити да то више не буде обавезујући услов за прекид обуставе рада. Постигнути прелиминарни договор поздрављају и шабачки адвокати.
- На бази преговора са представницима Министарства правде договорено је да се нотарима укине ексклузивитет при састављању и овери уговора. Уколико нотар одбије да састави неки уговор, странка ће имати правну заштиту. Предвиђено је да, уколико је то потребно, две комисије, првостепена и другостепена, одлучују о приговору који грађанин може имати на рад нотара. Јавнобележнички запис који саставља јавни бележник остаће као обавезна форма само када су у питању правни послови пословно неспособних лица, лица са инвалидитетом, и за лица на законском издржавању. Тарифе у вези са састављањем и овером уговора предложиће надлежни органи, али се надамо да оне неће бити веће од оних које су важиле код адвоката, наводи Рајко Петричић, члан Управног одбора Адвокатске коморе Србије.
Помоћник министра правде и члан стручног тима Чедомир Бацковић изразио је наду да ће преговори резултирати договором који ће задовољити интересе обе стране.
- Преговори још нису завршени и нећу да урекнем, али мислим да смо на прагу окончања преговора. Преговори су показали да оно око чега је било размимоилажења, није ствар суштине, него погледа решавања неких правних проблема и у том смислу мислимо да ова обустава рада треба да престане што пре, рекао је Бацковић
Адвокати у целој Србији почели су протест са обуставом рада 17. септембра прошле године, тражећи измене прописа о јавном бележништву, регулисање паушалног опорезивања и смену министра правде.
М.Максимовић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa